Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz ve Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, enerji maliyetlerindeki artışın sanayi sektörüne etkisini değerlendi.

Yücelik: Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Çimento’nun ana girdisi olan enerjide son aylarda sektör genelinde “görülmemiş bir artışın” meydana geldiğini söyledi. Enerji krizine rağmen Türkiye’de neredeyse dünyanın en ucuz çimentosunu sunduklarını dile getiren Yücelik, “Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı. Ağustos 2022’de geçen yılın aynı dönemine göre, TL bazında elektrik fiyatında yüzde 321, ithal kömür fiyatında yüzde 496, yerli kömür bazında yüzde 168, petrokokta ise yüzde 291’lik bir artış gerçekleşti. Son 1,5 yılda sanayide kullanılan doğalgaza gelen yüzde 998’lik zammı ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza gelen yüzde 1330’luk zammı düşündüğümüzde sanayiciler olarak bu ortamda üretim yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Dalbeler: Çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor

Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik sektöründeki son gelişmeler hakkında yaptığı değerlendirmede, Haziran ayında üretim daralmasının yüzde 13’e, Temmuz’da ise yüzde 21’e ulaştığını belirtti.

Avrupa’da yüksek enerji fiyatları sebebiyle fabrikaların kapanmasına rağmen Türkiye’de de üretimin sekteye uğradığını belirten Dalbeler, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun iki temel sebebi var. Birincisi yurt dışındaki talebin ciddi anlamda gerilemiş olması. Özellikle Avrupa’da neredeyse talep durdu. İkincisi ise, Türkiye’deki imalat sanayisindeki talebin düşmüş olması. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına gelecek olursak, oradaki tablo daha da karanlık. Ukrayna savaşındaki belirsizlik sebebiyle çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor.”

Çenesiz: AB, gaz temin edemezse, Türkiye’ye muhtemel olarak talep gelecektir

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, enerji yoğun bir sektör olan seramik üretiminin son dönem maliyet artışları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın AB’ye gaz akışını kesmesinin Türkiye için göreceli bir fırsat sunduğunu söyleyen Çenesiz, ancak bir taraftan doğalgazı kesilmiş bir AB’nin resesyona girmesi ve buradaki talebin düşmesi tehdidinin de olduğunun altını çizdi. Çenesiz, “AB, şayet gaz temin edemez ya da çok yüksek rakamlardan gaz alırsa Türkiye’ye muhtemel olarak talep gelecektir.” ifadelerini kullandı.

Metin: Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, enerji maliyetlerindeki yükselişin alüminyum sektörü üzerindeki etkisine ilişkin olarak, sektörün dinamiklerinin farklı olması sebebiyle iç ve dış piyasa olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin alüminyum sektöründe hammadde olarak yüzde 95 oranında dışa bağlı olduğunu dile getiren Metin, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, hem yurt dışı, hem de yurt içi piyasa açısından baktığımızda geçen yılsonu itibarıyla yaklaşık 1,3 milyon ton yani 5 milyar doların üzerinde önemli bir miktarda ihracat gerçekleştirdi. Avrupa’daki enerji krizi doğal olarak alüminyum sektörünü de etkiliyor. İç piyasaya baktığımızda Dövize bağlı bir ithalat gerçekleştiriyorsunuz ve iç piyasada tamamen dışardan kaynaklı aldığınız malı işlemden geçirerek iç piyasaya sunuyorsunuz. Bu da demektir ki finansal anlamda şirketler üzerinde önemli bir maliyet yükü oluşturuyor. Sektörün gelirlerinin yüzde 60’ı Avrupa pazarından, dolayısıyla Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor. Alüminyum sektörü için de Temmuz ayı olarak baktığımızda gerileme olduğu görülüyor."