Advertisement

Türkiye'de yerfıstığı çiftçisi, açıklanan fiyatlardan şikayetçi.

Üretimin yaklaşık yüzde 60'ını karşılayan Adana'nın Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yerfıstığı fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada artan maliyetlerle borçlanarak üretim yapan çiftçinin zarar ettiğini söyledi.

Doğru, "Yerfıstığı çiftçisinin geçen yıl hasat zamanı, tarlada 12-13 TL’ye sattığı ürün fiyatları, artan gübre, zirai ilaç, mazot ve elektrik maliyetlerine rağmen bu yıl 7 TL’ye kadar geriledi. Üstelik de tüccarın ortalama ödeme vadesi 5 aya kadar uzadı. Zaten artan maliyetler nedeniyle finansman sıkıntısı içindeki yerfıstığı üreticilerimiz, borçlanarak meydana getirdiği ürününü çok az bir ön ödeme alıp, en iyi şartlarda 7 TL’ye satarak zarar etmektedir. Bu çiftçilerimiz borçlarını nasıl ödeyecektir, gelecek yıl nasıl üretim yapacaklardır?" ifadelerini kullandı.

Doğru, üreticilerin ortağı olduğu Tarım Kredi kooperatifleri ve Çukobirlik gibi kuruluşların fiyat açıklamayarak piyasada alıcı olmadıklarını ve çiftçinin zarar etmesine seyirci kaldıklarını belirtti.

Borçlar için uzatma talebi

Doğru, bu yıl zarar eden yerfıstığı üreticisinin gelecek yıl üretime devam edebilmesi için en azından Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının vadesinin 1 yıl uzatılması gerektiğini söyledi.

Doğru, yerfıstığı ihracatına destek verilmesi ve gelecek yıllarda da düşük fiyat oluşumunu engellemek için çiftçinin dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yer fıstığını da alım kampanyasına eklemesi gerektiğini ifade etti.