Çin, BHP'nin demir cevheri kargolarını yasakladı
-
Çin, büyük çelik üreticilerine ve yatırımcılarına Melbourne merkezli BHP Group'tan yeni kargo alımlarını geçici olarak durdurmaları talimatını verdi.
Çin, fiyat anlaşmazlıkları nedeniyle BHP’nin demir cevheri yüklü tüm kargolarını yasakladı.
Çin’in küresel demir cevheri ticaretinde daha fazla söz sahibi olmak amacıyla kurduğu China Mineral Resources Group (CMRG), bu hafta yerel alıcılardan Avustralya merkezli BHP Group’tan dolar bazlı deniz aşırı sevkiyat satın almamaları talimatını verdi. Karar, geçen haftanın sonlarından itibaren taraflar arasında yapılan ancak sonuçsuz kalan birkaç toplantının ardından geldi.
BHP, dünyanın en büyük maden şirketleri arasında yer alıyor.
Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, söz konusu talimat, sözleşme görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması üzerine önceki kısıtlamaların genişletilmesi anlamına geliyor.
Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi konumundaki Çin için BHP, küresel arzın büyük bölümünü sağlayan üç dev tedarikçiden biri. Üç yıl önce kurulan CMRG, BHP, Rio Tinto ve Vale gibi madenciler karşısında Çin’in dev çelik endüstrisine daha fazla pazarlık gücü kazandırmakla görevlendirilmişti.
Kaynaklara göre, önceki sınırlamalar da sıkılaştırıldı. CMRG, fabrikalara Çin limanlarında Jimblebar sevkiyatlarını teslim almamaları ve bu tür yükleri yuan bazlı spot piyasadan satın almamaları talimatı verdi. Bu önlemler, bazı çelik üreticilerinin alternatif cevherlere uyum sağlamak için üretim süreçlerinde değişikliğe gitmesine yol açtı.
CMRG, yorum taleplerine yanıt vermedi. BHP sözcüsü ise şirketin ticari düzenlemeler hakkında yorum yapamayacağını belirtti.
Bu kararın ardından demir cevheri fiyatları yükseldi
CMRG'nin bu talimatından sonra demir cevheri fiyatları artış gösterdi.
Demir cevherinin vadeli işlemleri yüzde 1'den fazla artarak ton başına 104 doların üzerine çıktı.
Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri saat 15:52 itibarıyla ton başına 103,95 dolardan işlem gördü ve yüzde 0,8 arttı.