Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çinli resmi makamlar, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu şüphesiyle Bloomberg’in Pekin bürosunda çalışan Haze Fan’ı gözaltına aldı.

Fan, en son pazartesi günü yerel saat ile 11:30 civarında beraber çalıştığı editörlerden biriyle temasta bulundu. Bundan kısa bir süre sonra da Fan’ın sivil kıyafetli güvenlik yetkilileriyle birlikte evinden ayrıldığı görüldü.

Fan’ın kaybolduğu dört gün boyunca, Bloomberg Fan’ın nerede olduğuyla ilgili Çin hükümeti ve Washington DC’deki Çin büyükelçiliğinden bilgi edinmeye çalıştı.

Ailesi ilk 24 saat içerisinde bilgilendirilirken Bloomberg News’in çatı şirketi olan Bloomberg LP, perşembe günü, ulusal güvenliği tehdit eden aktivitelere katıldığı şüphesiyle Fan’ın gözaltına alındığı bilgisini aldı.

Bloomberg sözcüsü yaptığı açıklamada, “Fan için çok endişeliyiz ve durumu daha iyi anlamak için Çinli resmi makamlar ile aktif olarak iletişim halindeyiz. Daha fazla bilgi edinmeye çalışırken de Fan’ı desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” dedi.

Çin vatandaşı olan Fan, Bloomberg için 2017 yılında çalışmaya başlamış, daha önce de CNBC, CBS News, Al Jazeera ve Thomson Reuters için çalışmıştı. Çin vatandaşları, Çin’deki yabancı haber bürolarında sadece haber asistanı olarak çalışma iznine sahip ve bağımsız olarak habercilik yapmalarına izin verilmiyor.

Çinli resmi makamlardan yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Çin vatandaşı olan Bayan Fan, ulusal güvenliği tehdit edecek yasadışı aktivitelere katılım şüphesiyle ilgili kanuna dayanılarak gözaltına alındı. Dosya şu an için soruşturma aşamasında. Bayan Fan’ın yasal hakları kendisine tamamen sağlanmış ve ailesi konuyla ilgili bilgilendirilmiştir.”