Advertisement
HABERLER ABONE OL

Son 40 yılın ilk 'tarihi çözüm' belgesi Devlet Başkanı Şi Jinping’e süresiz liderliğin yolunu açtı.

Çin Komünist Partisi’nin kıdemli yetkilileri, Çin’in 'Şi Jinping Düşüncesi' öncülüğünde yeni bir ‘tarihi başlangıç noktasına’ ulaştığını söyledi.

Yetkililer Cuma günü Pekin’de düzenlenen bir brifingde, Şi’nin parti tarihi üzerine yeni doktrininin geçmişteki 'yanlışlar' üzerine odaklanmadığını, zira bunların önceki belgelerde çözüme kavuşturulduğunu, bunun yerine, yeni doktrinin partinin niyet ve icraatını birleştirmeye yönelik başarılarını özetlediğini kaydetti. Çözüm belgesinin tam metni henüz yayınlanmadı.

"2049 hedefleri Şi'nin çözümüyle uygulanmalı"

Çin tarihinde sadece Mao Zedong ve Deng Xiaoping böyle bir doktrini kaleme aldı ve her iki lider de ülke siyasetine hayatlarının sonuna dek hakim oldu. Bu hafta düzenlenen plenumdan sonra açıklanan bildiride, partinin 2049 yılına kadarki parti hedeflerini yerine getirebilmesi için Şi’nin çözümünü uygulaması gerektiği kaydedildi. Bu açıklama, Şi’nin gelecek yıl düzenlenecek 10 yılda iki kez yapılan parti kongresinde Şi’nin üçüncü kez görev almayı hedeflediğini işaret ediyor.

Yetkililer, söz konusu brifingde, büyük kısmı Şi ve diğer üst düzey parti yetkililerinin açıklamalarını tekrar eden çok sayıda konu başlığına değindi. Yetkililer, Şi’ye methiyeler düzmenin ötesinde, Batı demokrasisini “zenginlerin oyunu” şeklinde niteleyerek şiddetle kınadı ve “ortak refahın” faydaları hakkında konuştu.

Yetkililer, Çin’in kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılasının diğer ülkelere kıyasla düşük olmasından dolayı, partinin “hem pastayı büyütmek hem de daha iyi paylaştırmak” durumunda olduğunu söyledi.

6. Plenum nedir?

Her parti kongresi arasında, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi plenum olarak adlandırılan ve farklı başlıkları kapsayan yedi toplantı düzenlemekte.

Bu toplantılarda, aralarında eyalet liderleri, askeri liderler, bölge başkanları ve üst düzey akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 400 erkek (ve bir avuç kadın) Pekin’de çok sıkı korunan bir askeri otelde bir araya geliyor.

Seçkin Çin siyasetindeki birçok şey gibi, toplantı gündemi çok gizli tutuluyor ve bu başlıklara sadece toplantı sonrası yayımlanan bir bildiride, tartışmalardan ve iç kavgalardan arındırılmış olarak, yer veriliyor.