Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çinli yetkililer, Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, yatırımcıların güvenini geri kazanmaya yönelik önceki girişimlerin yetersiz kalmasının ve Başbakan Li Qiang’ın “güçlü” adımlar atılması yönünde çağrıda bulunmasının ardından, çöken Borsayı istikrara kavuşturmak için yeni bir önlem paketini değerlendiriyor.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, büyük bölümü Çin kamu kurumlarının yurt dışı hesaplarından sağlanacak 278 milyar dolarlık bir tutarın istikrar fonu olarak, Hong Kong borsası üzerinden Çin hisselerinin alımı için kullanılmasının değerlendirildiği bilgisini paylaştılar.

Buna ek olarak China Securities Finance Corp. veya Central Huijin Investment Ltd. aracılığıyla Çinli hisselere yatırım yapmak için en az 300 milyar yuan yerel fon ayrılacak. Yetkililerin başka bazı önlemleri de değerlendirdiğini, bu önlemlerin onaylanmaları halinde bu hafta açıklanabileceğini belirten kaynaklar, yine de değerlendirilen adımların nihai olmadığını ve değişebileceğini de ifade ettiler.

Söz konusu değerlendirmeler CSI 300 endeksinin bu hafta beş yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gerçekleşiyor. Bloomberg’ün konuya ilişkin haberinin ardından Çin hisselerinin işlem gördüğü Hang Seng China Enterprises Index bu sabah bir ara %4’e yakın yükseliş kaydetti.

Bu, endeksin 15 Kasım’dan bu yana en güçlü günlük yükselişi oldu. Endeks pazartesi günü 19 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti.