Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ekonomisinde tempo düşüşüne dair son veriler imalat sektöründen geldi. Artan Kovid vakaları ile sıkılaşan tedbirler, krizdeki gayrimenkul piyasası ile küçük ölçekli firmalarının faaliyetlerini azaltması imalat PMI’ı Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye indirdi.

Pazar günü gelen verilere göre Çin imalat PMI 50,1 ile imalat sektöründe son derece sınırlı bir büyümeye işaret etti. Küçük ölçekli firmalar için ölçülen KOBİ imalat PMI 46 değerini alarak bu firmalarda daralma sinyali verdi. Caixin imalat PMI da 49,1 ile sanayi sektöründeki zorlukları ortaya koydu.

Son dönemde Çin Merkez Bankası özellikle küçük ölçekli firmalardaki aktiviteyi canlandırmak için gösterge faizleri indirirken piyasaya likidite enjekte ediyordu. Kimi ekonomistlere göre cuma günü açılışı yapılacak Kış Olimpiyatları öncesi Çin yönetiminin hava kalitesini artırmak için bazı fabrikaları kapatması da düşük PMI verisinde etkili oldu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna konusunda yarın toplanacak BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Rusya'ya sert baskı yapma sözü verdi.

Thomas Greenfield, ABC'ye yaptığı açıklamada, BMGK'nın yarınki oturumunda, Ukrayna krizi konusunda Rusya'ya sert baskı yapacağını belirtti.​​​​​​​

ABD'nin BM Temsilcisi, "Ruslara kendilerini açıklamaları çağrısında birleştik. Onları dinlemeye hazırlıklı olarak toplantıya gireceğiz ancak propagandalarıyla dikkatimizi dağıtmayacağız." şeklinde konuştu.

Küresel barış ve güvenliğe tehdit karşısında tansiyonu diplomasi yoluyla düşürmeye çalıştıklarını kaydeden Thomas Greenfield, BMGK'nin diplomasi için önemli bir yer olduğunu söyledi.

Thomas Greenfield, 28 Ocak’ta, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehditkar davranışı ve Rus birliklerinin Ukrayna sınırına ve Belarus'a yığılması üzerine" BMGK'yı 31 Ocak'ta toplantıya çağırdıklarını duyurmuştu.