Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya ekonomisinin önemli aktörlerinden Çin'de Komünist Parti Merkez Komitesi toplantısında ekonomik gelişmelerden reformlara, teknolojik hedeflerden küresel siyasi gelişmelere kadar birçok gündem maddesi ele alındı.

4 gün süre kritik toplantıda ana gündem maddelerinden biri de 5 yıllık kalkınma planı oldu. Çin'de toplantı sonrası ortaya çıkan bildiride ülke ekonomisine ilişkin birçok önemli başlık yer aldı. Çin'de toplantıdan çıkan sonuçlar Çin Ulusal Halk Kongresi'nin onayına sunulacak.

İşte ülke ekonomisinin yol haritasını çizen Çin Komünist Partisi'nin Merkez Komite toplantısından öne çıkan kritik başlıklar

1- Büyüme hedefleri

Parti liderleri toplantıda 2020 yılında ülkenin milli gelirinin 100 trilyon yuana (14,9 trilyon dolar) ulaşmasını öngördü. Bu öngörü 2019 yılında gerçekleşen rakama yakın bir performans yakalanacağına işaret ediyor. Bununla birlikte önceki hedeflere göre 2020'ye varıldığında milli gelirin 10 yıl öncesine göre ikiye katlanacağına ilişkin hedefin de yakalanamayacağı görülüyor. Bu hedefin yakalanması için ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5,6 büyümesi gerekiyor. Son komite toplantısında önümüzdeki 10 yılda milli gelirin ikiye katlanacağına ilişkin herhangi bir hedef konmadı. Fakat 2035 yılı itibariyle kişi başına düşen milli gelirin gelişmiş ülke seviyelerine getirilmesi hedefi ele alındı.

2- Çifte dolaşım

Mayıs ayında uygulamaya konan iç piyasayı temel nokta haline getirerek, iç ve dış pazarların birbirini güçlendirmesini sağlayan “çifte dolaşım” adı verilen modelinin nasıl uygulanacağı konusunda ise fazla bir bilgi yer almadı. Fakat bildiride modelin teşvik edileceği belirtildi.

3- Yeşil enerji hedefi

Çin Komünist Partisi'nin Merkez Komite toplantısında yeşil ve düşük karbon odaklı uygulamaların hızlandırılması ve ileri taşınması hedefleri de vurgulandı. Bununla birlikte bildiride enerjide kendine yeterlilik ve stratejik rezervlerin artırılması konusunda acil bir takvim vurgusu yapılmadı.

4- Reformlar hakkında sınırlı detay

Toplantıda her alanda reformların derinleştirileceği belirtilirken, bildiride bu alanda çok az detay yer aldı. Bildiride kaynakların dağıtımında piyasanın belirleyici rol oynayacağı mesajı yinelendi. Çin Komünist Partisi koordine bölgesel kalkınma ve yeni şehirleşme eğiliminin destekleneceğini belirtti. Ülkede şehir ve köy hane halkları arasında gelir adaletsizliği önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.

5- Demografik olarak saatli bomba

Çin'in demografik olarak yaşadığı dönüşüm de toplantıda önemli bir başlık olarak öne çıktı. Daha önceki toplantıda tek çocuk politikası terk edilmişti. Bu toplantıda detay verilmeden yaşlanan nüfus konusunda politikaların uygulanacağına işaret edildi.

6- Hong Kong, Tayvan, Macau

Çin'i küresel siyaset sahnesinde gündeme taşıyan bölgesel sorunlar hakkında da toplantıda kritik kararlar alındı. Bildiriye göre parti Tayvan'ın anakarayla birleşmesini destekleyecek. Hong Kong ve Macau'da istikrarın ve uzun vadeli refahın temin edileceği de ifade edildi.