Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de üretici fiyatlarında Mayıs ayında bir önceki aya göre daha ılımlı bir artış yaşandı.

Ülkede üretici fiyat endeksi Mayıs'ta yüzde 6,4 ile ekonomist beklentilerine paralel artış gösterdi. Nisan ayında üretici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 8 olmuştu.

Tüketici fiyatları ise aynı dönemde yıllık yüzde 2,1 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 2,2 olması yönündeydi. Tüketici fiyatları Nisan ayına göre yatay bir görünüm sergiledi. Tüketici fiyatlarında Mayıs ayı süresince etkisini hissettiren salgın önlemleri ana faktörlerden biri oldu.

Gıda ve enerji fiyatları hariç enflasyon yüzde 0,9 ile Nisan ayına paralel gerçekleşti.

Enflasyon sepetinin önemli maddelerinden biri olan domuz etinde fiyatlar yüzde 21,1 düştü ve manşet enflasyonu 0,34 puan aşağı çekti. Yaş sebze fiyatları yüzde 11,6; meyve fiyatları ise yüzde 19 artışla enflasyona 0,58 puan katkı yaptı. Akaryakıt fiyatları ise aynı dönemde yıllık yüzde 27,1 arttı.

Bloomberg Çin Ekonomisti David Qu enflasyon verilerinin ekonomideki zayıflığa dikkat çektiğini ve Çin Merkez Bankası'na daha fazla gevşeme için alan sunduğunu söyledi. Qu, tüketici fiyatlarına ilişkin olarak salgın önlemlerinin Çinli tüketicilerin güvenini aşağı çektiğini belirtti.