Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası’ndan yapılan bir açıklamaya göre, Ant Group, ödeme sistemleri sektöründeki haksız rekabet, kurumsal yönetişim ve büyük fon projelerindeki likidite riskleri dahil beş konuda revizyona gidecek.

Şirketin enformasyon alanındaki tekelini de durdurması istenirken, gruba ait para piyasası fonu Yu’e Bao’nun da küçültülmesi istendi.

Düzenleyici kurumlar aynı zamanda finansal sektör gözetimlerini de geliştirerek, platform şirketlerinin reel ekonomiye odaklanmasını sağlayacak ve finansal risklerin önünü kesecek. Tüm finansal aktiviteler için düzenleyici denetim ve lisanlar zorunlu olacak ve düzenleyici kurumlar finansal teknoloji sektöründeki özel sermayeyi desteklemek için eşit rekabet koşulları oluşturacak.

"Pekin’in Alibaba’ya verdiği ceza, teknoloji sektörünü düzenlemek istediğini gösteriyor"

Çin Merkez Bankası, Çin Banka ve Sigorta Düzenleme Kurumu ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu öngörülen revizyonlarla ilgili 12 Nisan’da Ant Group ile buluştu.

Çin bütün bu düzenlemelerle birlikte Ant Group’un finansal bir holding olarak bir banka gibi düzenlemelere tabi olmasını hedefliyor.

Çin hükümeti, milyarder Jack Ma’nın Ant Group için planladığı halka arzı durdurarak piyasaları şaşırtmıştı. Şimdi Ant Group için öngörülen revizelerin ise ülkedeki finansal teknoloji sektöründe faaliyet gösteren diğer büyük oyuncular için bir denetim çerçevesi oluşturması bekleniyor.

Düzenleyici kurumlar, Ant Group’a bu ay tekelcilikle alakalı 2,8 milyar dolar ceza kesmiş, şirket konuya ilişkin yazdığı bir açık mektupta “Hükümetin sert düzenlemeleri olmasa bu büyümeyi yakalayamazdık, destek gruplarımızın toleransı ve eleştirel gözetimleri gelişimimizde önemli rol oynadı. Bunun için de minnet ve saygı duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.