Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası sorunlu emlak şirketi için desteklerini hızlandırıyor.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Çin Merkez Bankası, bankaların sorunlu bazı gayrimenkul şirketleri için kredi sınırlamalarını gevşetmesini talep etti.

Kaynaklar, Çin MB'nin Evergrande başta olmak üzere gayrimenkul geliştiricilerinin yaşadığı krizin çözülmesi için büyük bankalar ve varlık yönetim şirketleriyle geçen hafta görüştüğünü belirtti.

Görüşme, Çin Borsalarında sert satışların olduğu ve virüs kısıtlamalarının yeniden başladığı ülkede hükümetin nakit sıkıntısındaki firmalara desteğinin devam ettiğine dair güçlü bir sinyal oldu.

Çin MB konu hakkında yorum yapmadı.

Kaynaklar, Evergrande dahil 12 gayrimenkul şirketinin programın ilk etabında destekleneceğini, listenin gerektiğinde güncelleneceğini belirtti.

Sektörde yumuşak iniş için Aralık ayında düzenleyici kurumlar büyük emlak şirketlerinin borçlanmasında kuralları gevşetmişti. Ancak sektördeki likidite sıkıntıları devam ediyor.

Çin MB ayrıca sorunlu emlak şirketlerini desteklemeye devam edeceği taahhüdünü yineledi.

Çin Merkez Bankası danışmanı Wang Yiming, Çin'in ikinci çeyrekte büyümeyi yüzde 5'in üzerine çıkarmak için daha güçlü adımlar atması gerektiğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Pekin'de düzenlenen bir forumda konuşan Wang, yüzde 5'in üzerinde büyüme hedefine Nisan-Haziran döneminde ulaşılmasının Çin'in 2022'nin tamamı için ortaya konmuş olan yüzde 5,5 civarında büyüme hedefine ulaşması için kritik önemde olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Çin ekonomisinin yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu da belirten Wang, bu zorluklar arasında Ukrayna'da devam eden savaşı, artan ithal enflasyonu ve Fed'in agresif faiz artış planına dikkat çekti.

Wang, Çin'de Kovid-19 salgınının da yurt içi talebe zarar verdiğini, üretimi ve tedarik zincirlerini aksattığını da belirtti.

Ekonomistler, ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüyen Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 4,3 büyümesini bekliyorlar.

23 paketlik destek açıklamıştı

Çin Merkez Bankası ekonomiye destek vermek için 23 maddelik bir paket açıklarken, banka yetkilileri de büyümeyi önceliklendiren açıklamalarına devam etmişti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, para politikasının destekleyici olduğunu belirtti ve ihtiyaç duyulması halinde küçük ve orta ölçekli şirketlere destek sağlamaya hazır olduklarını söylemişti.

Geçen hafta katıldığı bir panelde konuşan Yi, “Destekleyici para politikası reel ekonomiye desteği artırıyor” dedi. Ukrayna savaşına işaret eden Yi, jeopolitik gerginliklerin küresel enflasyonu tırmandırdığını ve kendi finansal piyasalarının bu durumdan muaf olmadığını belirtti.