Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, eski devlet görevlilerinden oluşan bir grubu Tayvan’a göndermesinden dolayı ABD’yi bölgedeki gerginliği artırmakla eleştirdi.

İki eski dışişleri bakanı yardımcısı Richard Armitage ve James Steinberg’in yanında Senatör Christopher Dodd da çarşamba günü, Beyaz Saray’ın Tayvan İlişkileri Yasası’nın 42’nci yılı delegasyonunun bir parçası olarak, Taipei’ye vardılar.

ABD’li ziyaretçilerin Başkan Tsai Ing-Wen ve kıdemli ulusal güvenlik görevlileriyle bir araya geleceği belirtiliyor.

Pekin’in Tayvan ile ilgili açıklamalar yapan sözcüsü Ma Xiaoguang, “Böyle bir toplantı Çin ve Tayvan arasındaki bağları ve bölgesel istikrarı güçlendirmeye hiç yardımcı olmuyor. Bu sadece gerginliği artırıyor. Böyle bir toplantı Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğu gerçeğini değiştirmez” dedi.

Çin tatbikat için 25 savaş uçağı gönderdi

Çin Hava Kuvvetleri, pazar günü Tayvan Boğazı’na tatbikat için 25 savaş uçağı göndermişti.

Tayvan Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin, Tayvan’ın hava savunma bölgesi olarak görülen güney batı bölgesine 14 adet J-16 ve 4 adet J-10 savaş uçağı gönderirken 6 adet H-6K bombardıman uçağı, 2 adet denizaltısavar Y-8 savaş uçağı ve 1 adet erken uyarı uçağı KJ-500 gönderdi.

Bakanlık Tayvan’ın cevap olarak devriye uçaklarını bölgeye gönderdiğini ve Çin uçaklarını savunma sistemleriyle izlediğini belirtmişti.

Çin’in Tayvan’a karşı olan askeri hareketliği son aylarda artış gösterirken, Çin Savunma Bakanlığı geçen hafta Liaoning uçak gemisinin Tayvan’a yakın bir bölgede tatbikat yaptığını ve donanmanın daha fazla tatbikat planladığını açıklamıştı.

Joe Biden ABD Başkanı olarak göreve geldiğinden beri Çin ve ABD birbirlerini Tayvan konusunda uyarıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü yaptığı bir açıklamada Çin’i Tayvan’ın haklarını gasp etmemesi ve bölgedeki gerginliği artırmaması konusunda uyarmıştı.