Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Çin Başbakan Yardımcısı ve ekonominin başındaki isim olan Liu He, Salı günü dijital platformlara alışılmadık bir şekilde destek açıklayarak Pekin’in yıl boyunca teknoloji devlerine uyguladığı resmi kısıtlamaları gevşetebileceğinin sinyallerini verdi.

Liu, ülkenin en büyük özel firmalarıyla yapılan toplantı sonrası hükümetin, dijital ekonomi ve özel girişimlerin gelişimlerini ve halka arzlarını destekleyeceklerini belirtti.

Aralarında Baidu Inc. ve Tencent Holdings’in de olduğu teknoloji devlerine uygulanan sıkı düzenlemelerin gevşetileceğinin ipuçlarını veren açıklamalar, yatırımcıların bu şirketlerin hisselerindeki çöküşün bitip bitmediğini gözden geçirdiği dönemde geldi.

Toplantı sonrası Pekin’in uyguladığı bazı kısıtlamaları geri alacağı beklentileriyle oluşan iyimser hava üzerine The Hang Seng Tech Endeksi’ndeki yükseliş yüzde 6’yı buldu.

Küresel, jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerle sorunlarla mücadele edilen 2022 yılının sonuna doğru kritik yönetim pozisyonlarının bazılarında devir teslim yaşanacak ülkede istikrar birinci öncelik haline gelmiş durumda.

"Ekonomik canlanmanın en önemli ayağı teknoloji endüstrisi"

Çin Devlet Başkanı Xi de şehirlerin kapatılmak zorunda kaldığı, tedarik zincirlerinde darboğazlar yaşandığı ve tüketimin ciddi şekilde düştüğü ülke ekonomisinde canlanmanın en önemli ayağı olarak teknoloji endüstrisini gösterdi.

Endüstriyel üretim ve tüketici harcamalarının pandemi başından beri en kötü seviyelere gerilediği ülkede ekonomik aktivitede de ciddi düşüş gözlenirken analistler ufukta hızlı bir toparlanmanın görünmediğine dikkat çekiyorlar.

Yapılan son açıklamaların daha önce Ali Baba ve Tencent Holding’in piyasa değerinden toplam 1 trilyon dolar kaybettiği piyasalara ihtiyacı olan güveni sağladığı belirtiliyor. Kısıtlamaların hafifleyeceğine dair tartışmalar sonrası yatırımcıların düşüncelerinin son dönemde ciddi şekilde tersine döndüğü değerlendiriliyor.

Ancak oyun platformlarının onayı ve internet şirketlerinin içerik sunma ve veri toplamasını sağlayan algoritmaların kullanımlarının kontrol altına alınmasını da içeren bazı gelişmeleri takip eden yatırımcılar, temkinli yaklaşımlarını korudukları belirtiliyor.