Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de düzenleyici kuruluşlar, Didi Global Inc., Meituan ve Alibaba Group Holding Ltd. tarafından işletilen araç hizmetlerine Aralık ayına kadar görevi kötüye kullanma yönündeki örnekleri giderme talimatı verdi. Böylelikle milyonlarca kişiye istihdam sağlayan sektör üzerindeki denetlemeler daha da artırılmış oldu.

Ulaştırma Bakanlığı ve diğer resmi kuruluşlardan yetkililer, Didi, Meituan ve Alibaba’nın araç paylaşım ve navigasyon birimi Amap’ın da aralarında bulunduğu 11 şirketten üst düzey yetkililer ile bir araya geldi ve bu şirketleri adil rekabete ve sürücü ve yolcuların çıkarlarına aykırı davrandıkları konusunda uyardı.

Düzenleyiciler, aralarında lisanssız sürücülerin işe alınması ve kullanıcı verilerinin korunmasını güçlendirme gerekliliği gibi ihlallerin altını çizdi. Açıklamaya göre, 11 şirketin yıl sonuna kadar denetimlerini kendilerinin yürütmeleri, bu sorunları gidermeleri ve uyum planları için taslak hazırlamaları gerekiyor.

Meituan hisseleri Hong Kong’da, bu açıklama sonrası kazançlarının bir kısmını geri verdi ve yatay bir seyre geçti.

Çin'de 'Ortak refah' kampanyası

Pekin, ülkenin ortak ekonomi devlerinin büyümeyi güçlendirmek için bağımlı oldukları milyonlarca düşük ücretli çalışanın refahını artırma yönünde hızlı adımlar atıyor. Bu adım, Şi Jinping’in özel sektörün 10 yıldır süren internet patlaması sırasında biriktirdiği devasa refahı paylaşmaya yönelik “ortak refah” kampanyasından geliyor.

Didi’nin araç çağırma uygulamalarının, veri gizliliğinin ihlali soruşturmasının bir sonucu olarak, Temmuz ayında aniden kaldırılması, piyasanın yüzde 90’ını elinde tutan liderin çekilmesi ile birlikte, daha önce fazla bir fırsat görmeyen rakiplerin iştahını açtı. Didi şimdilerde çalışanlara ilk sendikalarını kurma konusunda yardımcı oluyor. Bu, Çin’in aşırı çalışmayı önleme ve milyonlarca mavi yakalı işçiyi sömürüden koruma için kurallar getirmesi ile birlikte, teknoloji devlerinin yakında aynı uygulamayı izleyebilmelerine yol açabilecek bir karar olarak görünüyor.