Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Çin'den yakıt ihracatına kısıtlama

Çin'den yakıt ihracatına kısıtlama

  • Asya'nın en büyük enerji tüketicisi olan Çinli yakıt ihracatçıları, küresel enerji piyasalarındaki uzun süreli dalgalanma döneminde iç piyasaya öncelik vermesi nedeniyle, Ekim ayında ihraç edilmesi planlanan bazı petrol ürünleri sevkiyatlarını iptal etti.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Çin'den yakıt ihracatına kısıtlama
01 Ekim 2026, 11:23 Güncelleme :

Çin, iç arzı desteklemek için bazı yakıt sevkiyatlarını iptal etti.

Asya'nın en büyük enerji tüketicisi olan Çinli yakıt ihracatçıları, küresel enerji piyasalarındaki uzun süreli dalgalanma döneminde iç piyasaya öncelik vermesi nedeniyle, Ekim ayında ihraç edilmesi planlanan bazı petrol ürünleri sevkiyatlarını iptal etti.

Nakliye ve alım işlemlerinde yer alan ve kamuoyuna açıklama yapma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, benzin ve dizel de dahil olmak üzere sevkiyatlar etkilendi.

REKLAM

REKLAM

Yetkililerin belirttiğine göre, sevkiyatlar, önümüzdeki hafta tatil arasının sona ermesinin ardından Ekim ayının sonlarına doğru yeniden başlatılabilir, ancak Rusya ve Orta Doğu'daki aksaklıklar nedeniyle dünyanın arz sıkıntısıyla boğuştuğu bir dönemde, Çin ihracatındaki herhangi bir aksama alıcılar ve tüccarlar tarafından yakından izleniyor.

Çin'in kargo alımlarını azaltmasıyla Asya'da yakıt fiyat farkları keskin bir şekilde yükseldi.

Sinopec Grubu ve Sinochem gibi devlet şirketleri, ülkenin yakıt ihracatına hakim durumda ve bu yakıtları büyük ölçüde petrol devlerine ve ticaret şirketlerine gönderiyorlar; bunlar da sırayla diğer Asya ülkelerine tedarik sağlıyor. Çin, Güney Kore gibi devlerin gerisinde kalarak Asya'nın en büyük yakıt ihracatçısı olmasa da, zorlu zamanlarda tedariki hayati önem taşıyor.