Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Tencent firmasına ait WeChat bir süredir kullanımda olan Çin’in dijital parasını destekleyerek sistemlerinde kullanıma açacak. WeChat’in ülkenin en büyük mesajlaşma uygulaması ve aynı zamanda en büyük ödeme servisi olması dijital paranın kullanımının 1 milyardan fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayabilir.

2014’ten beri dijital yuan üzerinde çalışan Çin WeChat ile işbirliği yaparak paranın kullanımını ülke geneline yaymaya hazırlanıyor. İnsanların dijital yuanı ödeme aracı olarak kullanması durumunda WeChat’in kullanıcı sayısı da dikkate alındığında işbirliğinin çok ciddi fayda sağlayabileceği belirtiliyor.

WeChat ülke dışında pek bilinen bir uygulama olmasa da dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de hemen herkes tarafından kullanılan birçok servisin kendisine eklentili olması nedeniyle süper uygulama olarak anılan bir program. WeChat servisleri arasında mesajlaşmak, ödeme yapmak, yemek sipariş etmek veya taksi çağırmak gibi çeşitli hizmetler mevcut. Kullanıcılarına internetten alışveriş ya da barkod ile ödeme gibi farklı imkanlar sağlayan uygulamanın aylık 800 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

Alipay de geçen sene denemelere başlamıştı

Şimdiye dek Çin Merkez Bankası, dijital yuanın kullanımına, kurayla belirlediği vatandaşlara küçük miktarlarda dağıtarak sadece belirli şehirlerde kısıtlı olarak izin vermişti. Konuyla ilgili kesin kanıt olmasa da bu işbirliği Merkez Bankası’nın dijital paranın kullanımını ülke geneline yaymak istediğine işaret ediyor. Bunun yanında hafta içinde Merkez Bankası’nın belli bölge ve şehirlerde yaşayan kullanıcılar için bir dijital para uygulamasını piyasaya sürdü. Daha önce kullanıcılar sadece davet yoluyla uygulamayı indirebiliyorlardı.

WeChat ile birlikte Çin’de mobil ödeme sektörünü domine eden Alipay de geçtiğimiz sene dijital yuan için denemelere başlamıştı. Bu iki şirketin desteğiyle dijital yuanın (e-CNY) vatandaşlarca kullanılma şansının oldukça yüksek olacağı düşünülüyor.

Trivium China Analisti Linghao Bao konuyla ilgili CNBC’ye yaptığı açıklamada “Çinli tüketiciler WeChat ve Alipay uygulamalarına o kadar alışıklar ki onları başka bir mobil ödeme sistemini kullanmaya ikna etmeye çalışmak gerçekçi bir çaba olmaz. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bu iki firmayla işbirliği yapması kendi mobil ödeme sistemini oluşturmasına kıyasla çok daha mantıklı” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın dijital parayı organizasyon öncesi başkentte kullanıma hazır hale getirmeyi hedeflediği biliniyor. Dijital yuanın Pekin Kış Olimpiyatları öncesi kullanıma sunulması bekleniyor.