Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülke ekonomisinin bir dereceye kadar pandeminin başladığı 2020 yılından daha kötü halde olduğunu söyleyerek işsizlik oranlarnı düşürmek için çabalanması çağrısında bulundu.

Çarşamba günü yerel yetkililer, kamu şirketleri ve finansal kurumlarla ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yapılan toplantı sonrası konuşan Li, “Çin’deki ekonomik göstergelere önemli ölçüde düştü, ve şu anda görülen zarar bazı açılardan belli bir seviyeye kadar pandeminin bizi ilk vurduğu 2020 yılından daha büyük” ifadelerini kullandı.

Çin devlet haber ajansının Li’nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde yetkililere ikinci çeyrek için işsizlik oranının düşürülmesi çağrısında bulunduğu ve ekonominin “kabul edilebilir bir aralıkta” işlemesi gerektiğini söylediğine yer verildi.

Başbakan Li, ülkedeki işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 6,1 gelerek 2020 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrası “karmaşık ve vahim bir istihdam görüntüsüyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

Bu toplantı geçtiğimiz aylarda pandemi ve kapanmaların ekonomiyi büyük baskı altına alması ve hükümetin yüzde 5,5’lik büyüme hedefini tehdit etmesi nedeniyle ekonomiyi desteklemek amacıyla daha önce yapılan birçok toplantının sonuncusuydu.

Başkan Xi Jinping’in sıfır Kovid politikasına bağlı kalacaklarını açıklaması sonrası büyüme hedefinin kaçırılmasına kesin gözüyle bakan ekonomistlerin ortalama büyüme tahminleri yüzde 4,5 oldu.

Başbakan Li ise sıfır Kovid politikasının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için çabalayacaklarını vurgulayarak, “Pandemiyi kontrol ederken ekonomik kalkınma için belirlediğimiz hedeflere de ulaşmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Mevcut destek politikalarının uygulanmasına dikkat çeken Li, daha detaylı uygulamaların ay sonuna dek devreye alınacağını söyledi. Li ikinci çeyrek verilerinin de “doğru olarak” yayımlanacağını ekledi.

Devlet Konseyi Pazartesi günü kapanmalar nedeniyle zorluklar yaşayan işletmeler için birçok alanda desteği içeren 33 önlem maddesi açıklamış ve yerel yönetimlere özel tahvillerden gelen getirilerinin büyük kısmını Ağustos sonuna dek harcamaları talimatı verilmişti.