Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, merkez bankasının Huarong Asset Management’tan 100 milyar yuan’dan (15 milyar dolar) fazla varlık almasını öngören bir plan ile şirketin bilançosunu temizlemesini ve sorunlu menkul kıymet yönetimine odaklanmasını sağlamak istiyor.

Bloomberg News’un haberine göre, hala bitirilmemiş ve değişiklikliğe uğrayabilecek teklif kapsamında Çin Merkez Bankası’na bağlı bir birim, Huarong’un kârlı olmayan operayonlarından belirli miktarda varlık alacak. Düzenlemenin tam olarak nasıl olacağıyla ilgili detaylar ise henüz belli değil.

Bundan ayrı olarak, Huarong’un dolar cinsinden tahvillerini ihraç eden ülke dışındaki birimi China Huarong International Holding, milyarlarca yuan değerindeki sorunlu varlığı bir diğer yurtdışı birimi olan China Huarong Overseas Investment Holding’e aktaracak. Böylece Çin’deki Huarong International’ın finansal durumunu iyileştirmek amaçlanıyor.

Eğer Çin Merkez Bankası’nın teklifi amacına ulaşırsa, hükümet Mart ayındaki kazanç raporlarını son tarihinde yayımlayamadığından dolayı yoğun bir yatırımcı denetimiyle karşı karşıya kalan bir şirketi desteklemiş olacak.

Borç yapılandırma beklentilerine dair spekülasyonlar ile birlikte Huarong’un dolar cinsinden tahvilleri geçen hafta rekor düşük seviyeyi görmüştü.

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu geçen hafta Huarong’un normal bir şekilde operasyonlarına devam ettiğini ve bol bir likiditeye sahip olduğunu söylerken, resmi makamlar hükümetin şirkete herhangi bir finansal destek sağlayacağı konusunda sessiz kalmışlardı.