Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kovid-19’un ilk kez ortaya çıktığı 2019 sonundan bu yana en geniş kapsamlı salgınını yaşayan Çin’de büyüme beklentileri de aşağı yönlü revize edilmeye başlandı.

Delta varyantı ülkedeki 32 bölgenin yarısına yakınına sadece iki hafta içinde yayılırken, en az 46 şehrin sakinlerine gerekli olmadığı takdirde seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Yetkililer turizm tesislerini kapatırken, kültürel etkinlikler ve yurtiçi uçak seferleri iptal edildi. Ülkenin bazı bölgelerindeki sel felaketinin yanı sıra alınan son Kovid-19 önlemlerinin yılın ikinci yarısında ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Kurumlar aşağı yönlü risklere dikkat çekti

Nomura Holdings Inc. Çin için yılın üçüncü çeyreğinde öngördüğü yüzde 6,4’lük büyüme tahminini yüzde 5,1’e çekti. Kurum, son çeyrek büyüme tahminini de yüzde 5,3’ten yüzde 4,4’e indirdi. Nomura yılın tamamı için büyüme öngörüsünü ise yüzde 8,9’dan yüzde 8,2’ye düşürdü.

Goldman Sachs ise üçüncü çeyrek büyümesi üzerinde 0,7 yüzde puan aşağı yönlü etki olabileceğini öngörse de söz konusu çeyrek için yüzde 6,2 seviyesinde bulunan tahminini değiştirmedi.

Bloomberg Economics ve NatWest Group Plc. de Çin büyüme tahminleri üzerinde aşağı yönlü riskler olduğunu açıkladı.

IMF de tahminini aşağı çekmişti

Uluslararası Para Fonu Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda yaptığı son güncellemelerde Çin'in büyüme beklentisini de düşürmüştü.

Raporda Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi yüzde 8,4'den yüzde 8,1'e çekildi. Çin ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini ise yüzde 5,6'dan yüzde 5,7'ye revize edildi.

Raporda küresel ekonomik büyüme için ise yüzde 6 olan büyüme beklentisi sabit tutulmuştu.