Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Singapur’da demir madeni kontratları, Çin’in üretim kısıtlamaları ve kötüleşen talep görünümüyle birlikte kayıplarını sürdürerek Perşembe günü yüzde 6’ya yakın düşüş kaydetti.

Çelik yapımında kullanılan demir fiyatlarının düşüşünde Çin’in üst düzey sektör kuruluşları ve Citigroup’un gelecek aylarda üretim kısıtlamalarının artabileceğine dair raporları önemli rol oynadı. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin, karbon salınımının yüzde 15’inden sorumlu sektörü geçen sene rekora ulaşan üretimi azaltarak ve ihracat tarifeleri uygulayarak dizginlemeye çalışıyor.

Citigroup, Salı günü paylaştığı bir notta Çin’in karbon salınımını düşürmek için geçen yıl rekor seviyeye ulaşan çelik üretimini azaltmayı düşündüğünü belirterek “Çelik üretimi kontrolü sıkılaşacak ve hükümet demir üretim tesislerinin yarısının devlete ait olması sayesinde çelik fiyatlarını kontrol altında tutabilecek” dedi.

CISA: Çelik üretiminde kayda değer düşüşler olabilir

Çin Demir Çelik Derneği (CISA), Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetin çevre kontrolleriyle beraber çelik üretiminde yılın ikinci yarısında kayda değer düşüşler olabileceğini söylemişti. Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, Temmuz’un ilk 10 gününde büyük tesislerdeki üretim Haziran’ın aynı dönemine göre yüzde 5,6 düştü.

International Capital Corporation, paylaştığı bir notta çelik üretiminin yavaşlayan talep ve çevresel endişelerden kaynaklı üretim kısıtlarından dolayı üçüncü çeyrekte yıllık bazda negatife dönebileceğini belirtti.

Demir madeni vadeli kontratları Perşembe günü yüzde 5’ten fazla düşüşle 174 dolara gerilerken Ağustos başından bu yana yüzde 18’e yakın değer kaybetti.