Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’de ihracat ve ithalat kasım ayında hem beklentilerin, hem de önceki ayın üzerinde daraldı.

Ülkede dolar bazlı ihracat Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 düşerek 296 milyar dolara indi.

Bu rakam, Şanghay’da Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle fabrikalar ile yolların kapatıldığı nisan ayından bu yana en düşük seviyeye işaret etti.

İthalat da Mayıs 2020’den bu yana en sert gerilemeyle yüzde 10,6 oranında azaldı. Bloomberg anketinde ihracatın yıllık yüzde 3,9, ithalatın da yüzde 7,1 gerilediği tahmin edilmişti.

Açıklanan bu verilerle dış ticaret fazlası da 69,8 milyar dolara indi ve beklentilerin altında kaldı.

Çin'de salgın önlemlerinde gevşeme

Hem iç hem dış talebin azaldığına işaret eden bu veriler, ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmeye başlandığı bir dönemde geldi.

Hafta başında birçok bölgede, birçok kamuya açık alana girişlerde PCR testi zorunluluğunu kaldıran Çin, bu sabah da ülke genelinde Kovid-19 testi pozitif vatandaşların kendilerini evlerinde karantina altına almalarına izin vermeye ve gerekli olmayan Kovid-19 testi uygulamalarını kaldırmaya hazırlandığını duyurdu.

Öte yandan bu sabah bir toplantı yapan Komünist Parti’nin en üst karar verme organı olan 24 üyeli Politbüro, maliye politikasını aktif, para politikası araçlarını hedefli ve “güçlü” tutma sözü vererek gelecek yıl ekonomik büyümeyi canlandırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Xinhua’nın haberine göre yetkililer toplantıda, “İstikrarı önceliklendirerek büyümeyi sağlamaya odaklamalıyız” mesajını verdi. Konuya yakın kaynaklara göre Çin’de üst düzey yetkililer gelecek yılki büyüme hedefini yaklaşık yüzde 5 olarak belirlemeyi değerlendiriyor.