Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in, dünyanın en büyük halka arzı olması beklenen Ant Group'un Hong Kong ve Şanghay Borsalarında çifte listelenmesini durdurması, fintech devinin piyasa değerini beklenenden daha fazla etkiledi.

Morningstar Inc. ve diğer firmaların tahminlerine göre, getirilen yeni düzenlemeler Ant Group’un kredileri desteklemek için daha fazla sermaye toplamasına ve ülke genelinde faaliyet göstermek için ulusal lisanslar aramaya zorlanmasına sebep olacağından dolayı firmanın piyasa değeri yarı yarıya azaltabilir.

Ant Group’un 280 milyar dolarlık halka arz öncesi piyasa değeri yarıya inerse, şirketin Warburg Pincus LLC, Silver Lake Management LLC ve Temasek Holdings Pte. gibi dünyanın en büyük fonlarından bazılarından para topladığı iki yıl önceki değerinden daha düşük olacağı anlamına geliyor.

Çin, fintech Juggernaut'un Şangay ve Hong Kong'da halka açılmasından sadece birkaç gün önce Ant Group’un 35 milyar dolarlık hisse satışını ani bir şekilde durdurdu. Bu karar, Çin’in en büyük ticari başarı öykülerinden biri olması beklenen girişimi ve ülkenin hızla büyüyen sermaye piyasalarının gelişiminde önemli rol oynayacak adımı engellemiş oldu.

Ant Group’un halka arzıyla ilgili bilmeniz gerekenler

Morningstar Analisti Iris Tan, şirketin ilk halka arz öncesi piyasa değeri/defter değeri oranının en büyük küresel bankaların seviyesine düşmesi durumunda, Ant Group’un piyasa değerinin yüzde 25-50'lik bir düşüşle karşılaşabileceğini söyledi. Bu, değerlemesinin yaklaşık 140 milyar dolar azalabileceği anlamına geliyor.

Aletheia Capital'in Singapur merkezli Finans Müdürü Sanjay Jain ise, Ant Group’un fiyat kazanç oranının, şirkete tahsis ettiği önceki hedefin yarısı olan borç verme karının yaklaşık 10 katına düşebileceğini tahmin ediyor.