Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketinin geliştirdiği "C919" tipi yolcu uçağı, ilk teslimat öncesi test uçuşunu gerçekleşti.


Çin'de devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketinden (COMAC)yapılan açıklamaya göre, "C919" tipi yolcu uçağının 3 saatlik test uçuşu bu sabah Şanghay'ın Pudong Havalimanı'nda yapıldı.

Açıklamada, uçağın testte tüm görevleri başarıyla yerine getirdiği, performansının ve genel durumunun iyi olduğu belirtilerek, "C919 yolcu uçağı, ilk müşteriye teslimi öncesinde test uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadesi kullanıldı.

5 tanesi bu yıl teslim edilecek

Boeing 737 ve Airbus 320 muadili olarak tasarlanan tek koridorlu yolcu uçaklarından 5'i bu yıl içinde ilk kez China Eastern Havayollarına teslim edilecek.

China Eastern, Mart 2021'de imzalanan anlaşmayla uçakları tanesi 99 milyon dolara satın almak için COMAC ile anlaşmaya varmıştı.

China Eastern, uçakları Şanghay Pudong Havalimanı'ndan Pekin, Guangcou, Şıncın ve Çıngdu şehirlerine yapılacak iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor.

Şirket, uçak için bugüne dek 28 hava yolu şirketinden toplam 815 adet sipariş alındığını açıkladı.

Dünyada sivil havacılık sektöründe en yaygın kullanılan uçak tipi olan "orta mesafe" yolcu uçağının piyasaya sürülmesiyle Çin'in, ABD'li Boeing ile Avrupalı Airbus şirketlerinin egemenliğindeki küresel yolcu uçağı pazarında pay sahibi olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Devlet Başkanı Şi Cinping, 2017'de Çin Ulusal Halk Kongresine (ÇUHK) sunduğu raporda, C919'un, diğer bilimsel ve teknik ilerlemelerle birlikte "Çin'in yeni kalkınma modelinin motoru olacağı" umudunu dile getirmişti.