Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konuya yakın kaynaklara göre Çin, yerel yönetimlerin ülke çapında satılmamış milyonlarca evi satın almasını sağlayacak planı değerlendirdiğini belirtti. Kaynaklar, Çin Devlet Konseyi’nin planla ilgili olarak çeşitli il yönetimlerinden ve hükümet kuruluşlarından geri bildirim istediğini söyledi. Çin daha önce kamu finansmanı yardımıyla satılmamış ev stokunu azaltma yoluna gitmişti. Ancak tartışılan bu planın daha büyük ölçekli olması bekleniyor.

İki kaynağa göre, kamu iktisadi teşebbüslerinden devlet bankaları tarafından sağlanan kredileri kullanarak sıkıntılı müteahhitlerden satılmamış evleri almaları istenecek. Söz konusu gayrimenkullerin çoğu daha sonra uygun fiyatlı konutlara dönüştürülecek. Kaynaklar planın nihayete ermesinin aylar sürebileceğini belirtti.

Çin’de konut satışlarının ilk dört ayda yaklaşık yüzde 47 düşmesi ve satılamayan konut stokunun sekiz yılın en yüksek seviyesinde seyretmesi, yaklaşık 5 milyon kişiyi işsizlik ya da gelirlerinin azalması riskiyle karşı karşıya bırakan bir gayrimenkul krizine işaret ediyor.