Advertisement
HABERLER ABONE OL

2020 yılında pandeminin ekonomik etkileriyle mücadele açısından birçok ülkede gündeme gelen kredi genişlemesine ilişkin normalleşme çağrıları devam ediyor.

Bloomberg'in haberine göre Çin Merkez Bankası (PBOC) yılın ilk 2 ayında kredi büyümesinin balon riskini canlandırdığı gerekçesiyle ülkenin büyük bankalarına yılın kalan bölümünde kredilerde frene basma çağrısı yaptı.

Bloomberg'e konuşan kaynakların aktardığına göre PBOC 22 Mart'ta düzenlenen bir toplantıda bankalardan 2021'deki kredi büyümesini yaklaşık olarak geçen yılla aynı seviyede tutmalarını istedi. 2020'de bankalar yaklaşık 3 trilyon dolarlık rekor krediye imza atmıştı. 2020'de verilen bu kredilerin beşte biri doğrudan küçük ölçekli şirketler olmak üzere pandemi etkilerine yönelik finansmana gitmişti.

Çin'de bankaların kredi arzını aynı seviyede tutmasının yaklaşık yüzde 11'lik bir büyümeye karşılık geleceği ve bunun da 15 yılın en düşük yıllık büyüme olacağı hesaplanıyor.

Kredi büyümesi TCMB'nin de gündemine girmişti

Kredi büyümesi trendi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da dikkat çektiği bir gelişme olarak öne çıkmıştı.

TCMB Mart toplantısında faizi 200 baz puan artırırken karar metninde kredi büyümesine de dikkat çekmişti. Metinde konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer almıştı: "İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin artması beklenmektedir. Bununla birlikte, salgının seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerindeki riskler önemini korumaktadır.

Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışlar cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesi son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir."