Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin geçen sene yüzde 25 ek vergi uygulanmasına karar verdiği geniş yelpazedeki bazı ABD ürünlerine soya fasulyesi ve domuz eti gibi temel tarımsal ürünleri dahil etmeden ticaret savaşının negatif etkilerini azaltmak için muafiyet getirdi.

Farmasötik ve motor yağının da dahil olduğu muafiyet listesi Çarşamba günü Ticaret Bakanlığı’nın web sitesinde duyuruldu. Muafiyet 16 ürün kategorisini kapsayacak ve balık ürünlerinden pestisit’e kadar bir yelpazeyi içerecek. Muafiyet uygulaması 17 Eylül’den 16 Eylül 2020’ye kadar geçerli olacak .

Bugün açıklanan muafiyet listesi, Çin’in ABD ürünlerine misilleme olarak geçen yılın Temmuz ayında uygulama kararı aldığı ilk tarife halkasıydı.

Çin hükümeti Mayıs ayında tarife muafiyetleri için başvuru kabul etmeye başladı, ancak ilk kez bu ürünlerin listesini açıkaldı.

 ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi Aralık ayından bu yana altı parçada muafiyet listesi açıklamıştı.

Çin’in ek gümrük vergileri için uygulamaları incelemeye devam edeceği ve bir diğer listeyi de daha sonra açıklayacağı bildirildi.

İki ülke arasındaki müzakere sürecine dair üst düzey Çinli temsilcilerin gelecek haftalarda ticaret görüşmelerini sürdürmek üzere Washington’a gidecekleri, daha düşük düzeyli diplomatik temasların ise Eylül ayı içinde gerçekleştirileceği duyurulmuştu.  

ABD ve Çin’in ticaret savaşında son hamleleri 1 Eylül’den itibaren karşı tarafın ürünlerine tarifeleri yükseltmek olmuştu ve ABD 1 Kasım’dan itibaren geçerli olmak kaydıyla yeni tarifeler planladığını bildirmişti.

 Bununla birlikte iki ülke de herhangi bir uzalaşıya varılamaması halinde 15 Aralık’ta gümrük vergilerini bir kez daha artıracaklarını belirtmişlerdi.