Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin’in Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'na (CPTPP) katılmak için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi bu yolla dış ticarette karşı karşıya bulunduğu zorlukları aşmaya çalışıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanı Wang Wentao, serbest ticaret anlaşmasına katılmak için başvuru mektubunu Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Damien O'Connor’a sundu.

CPTPP, 2018 yılında aralarında Avustralya, Kanada, Şili, Japonya ve Yeni Zelanda’nın da bulunduğu 11 ülke tarafından imzalandı.

Bundan önce, bu anlaşma Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) olarak adlandırılıyordu ve Çin’in bölgedeki etkisini dengelemek için önemli bir girişim olarak biliniyordu.

Trump ABD'yi anlaşmadan çekmişti

Bu anlaşma dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından Asya’ya yönelik stratejik bir eksen olarak görülüyordu, ancak sonraki Başkan Donald Trump 2017 yılında ülkesini bu anlaşmadan çekti.

CPTPP’ye katılım, Çin’e, geçen yıl 15 ülkeli Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) serbest ticaret anlaşasını imzalamasının ardından, diğer önemli bir destek daha sağlayacak.

Pekin, Çin ve Avustralya ekonomilerinin işbirliği için muazzam bir potansiyele sahip olduğunun altını çizmek dahil pakta katılmak için lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler son dönemde pek iyi gitmiyor.

İngiltere ve Tayland da CPTPP’ye katılma konusuna ilgi duyduklarına ilişkin işaretler yolluyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, Wang ve O'Connor’ın Çin’in başvurusunun ardından atılacak adımları görüştükleri bir telefon konuşması yaptığını duyurdu.