Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin yaptırım uyguladığı Çin ve İran dışişleri bakanları, cumartesi günü 25 yıllık bir iş birliği anlaşması imzaladı.

İran devlet medyasına göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, mevkidaşı Cevat Zarif’e “İki ülke arasındaki ilişkiler şimdi stratejik ortaklık seviyesine ulaşmış durumda ve Çin, İran ile ilişkilerini kapsamlı bir şekilde geliştirmek istiyor” dedi.

İlişkilerin şu anki durumdan etkilenmeyeceğini ama kalıcı ve stratejik olacağını belirten Wang, “İlişkilerini bir telefon aramasıyla değiştiren bazı ülkelerin aksine, İran ilişkilerinde bağımsız bir şekilde karar veriyor” dedi.

Wang, Tahran’da anlaşma imzalanmadan önce Başkan Hasan Ruhani ile görüştü. Anlaşma ile birlikte Çin’in enerji ve altyapı gibi sektörlerde yatırım yapması bekleniyor.

Ruhani, anlaşmayla ilgili “İki ülke arasındaki iş birliği, nükleer anlaşmanın uygulanması ve Avrupalı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi açısından çok önemli. Koronavirüs aşıları konusundaysa Çin’den daha fazla aşı sağlamasını istiyoruz” dedi.,

New York Times’ın haberine göre, anlaşma bankacılık, telekomünikasyon, liman, demiryolları, sağlık ve bilgi teknolojileri gibi birçok sektöre Çin’in 400 milyar dolarlık yatırım yapmasını öngörüyor. Karşılığındaysa Çin İran’dan düzenli olarak büyük bir iskontoyla petrol tedarik edecek.