Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Merkez Bankası’ndan (PBOC) Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, PBOC Başkanı Yi Gang başkanlığında gerçekleştirilen bir toplantıda, yetkililer finans kuruluşlarından “gayrimenkul piyasasının istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sürdürmede ve konut alıcılarının meşru haklarını ve çıkarlarını korumada” yerel yönetimlerle işbirliğine gitmelerini istedi.

Açıklamada, ülkenin bankacılık ve menkul kıymet düzenleyici kuruluşlarından yetkililerin, konut bakanlığının ve 24 bankadan üst düzey yöneticinin de katıldığı toplantıda ayrıca “arazi fiyatları, konut fiyatları ve beklentilere istikrar kazandırma amacı ile gayrimenkul finansmanının sağduyulu yönetim sisteminin doğru bir şekilde kavranması ve zorlanması çağrısında” da bulunulduğu kaydedildi.

Bu açıklama, PBOC’nin iki gün önce “sağlıklı bir emlak piyasası” sağlama ve konut alıcılarının haklarını korumaya yönelik taahhüdünün bir tekrarıydı. Zira zor durumdaki emlak devi Evergrande batmanın eşiğinde ve bu durumdan konutlarının tamamlanmasını bekleyen 1,5 milyon alıcı olumsuz etkilenebilir.


Citigroup Inc., geçen yılın sonu itibarıyla Çin’in bankacılık sistemi varlıklarının yaklaşık yüzde 41’inin emlak sektörü ile ya doğrudan ya da dolaylı ilişkisi olduğunu ve fiyatlardaki herhangi bir düşüşün bankaların varlık kalitesi üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini kaydetti. Çin bankalarının 50.8 trilyon yuan (7.9 trilyon dolar) tutarında geri ödenmemiş kredisi bulunuyor.