Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'in ABD hazine tahvillerindeki payı azaldı

Çin'in ABD hazine tahvillerindeki payı azaldı

Avrupa'daki borç krizinin Çin'in yabancı yatırımlarının hızını kesmesiyle Çin'in elindeki ABD hazine tahvilleri Ekim'de düşüş kaydetti

Giriş: 16 Aralık 2011, Cuma 12:09
Güncelleme: 16 Aralık 2011, Cuma 13:31

Euro Bölgesi'ndeki borç krizin dünyanın en kalabalık ülkesinin yabancı yatırımlarının hızını düşürerek, ülkenin ABD hazine tahvili alma ihtiyacını azaltmasıyla, Çin'in elinde bulundurduğu ABD hazine tahvilleri, Ekim ayında düştü.

ABD Hazinesi'nin verilerine göre, Çin'in ABD hazine tahvillerindeki payı Ekim ayında yüzde 1.2 düşüşle 1.13 trilyon dolara geriledi. Çin'in ABD kağıtları miktarı da yüzde 41 düşüşle 2.6 milyar dolar oldu. Genellikle kendi ülkesinden uzakta olan Çinli yatırımcıların vekili olarak görülen İngiliz alıcıların elindeki ABD hazine tahvilleri de Haziran 2010'dan bu yana ilk düşüşüne işaret etti.

Citigroup Inc.'in faiz stratejistlerinden Amitabh Arora, Çin tarafında görülen bu düşüşün, ülkenin Avrupa kaynaklı endişelerin etkisiyle doğrudan yabancı yatırım girişinin azalmasının bir sonucu olduğunun altını çizdi.

"Çin'in sıcak para girişinin bir miktar azaldığını" belirten Arora, Çin Merkez Bankası'nın ihracatçılardan ve portföy yatırımcılardan önceki kadar fazla yabancı para almadığını, böylece Çin2in elinde yatırım yapacak daha az doların olduğunu söyledi. Arora, bunun da doğrudan Avrupa'daki krizle ilgili olduğuna dikkat çekti.

Çin Ekim ayında beklentinin altında dış ticaret fazlası verdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ithalatın 17 milyar dolar üzerinde ihracat yapıldı. Beklenti ise dış ticaret fazlasının 25.8 milyar dolar olarak gerçekleşeceği yönündeydi.