Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de bu sabah açıklanan veriler sanayi üretiminin beklentileri aştığını ancak perakende satışların hayal kırıklığı yarattığını ortaya koyarken veriler, büyümeye ilişkin endişeleri gidermeyi başaramadı.

Kasım ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 6,6 artışla Bloomberg anketindeki medyan yüzde 5,7’lik artış beklentisini geride bıraktı. Ankette yıllık bazda yüzde 12,5 arttığı öngörülen perakende satışlar ise yüzde 10,1 yükseliş kaydetti. Ülkede konut satışları aylık bazda yüzde 0,37 geriledi.

Verileri yayımlayan Ulusal İstatistik Ofisi, “Halen çok sayıda dış istikrarsızlık ve belirsizlik var ve iç talep yetersiz görünüyor. Ekonominin toparlanma temelinin sağlamlaştırılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Macquarie Group Çin Ekonomisi Direktörü Larry Hu, “Baz etkisi bir kenara bırakılırsa, Çin ekonomisinin kasım ayında, özellikle perakende satışlar ve emlak açısından daha da yavaşladığı açık” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Çin Merkez Bankası (PBOC) bu sabah, 800 milyar yuan (112 milyar dolar) ile bir yıllık politika aracı aracılığıyla tarihteki en büyük net nakit enjeksiyonunu gerçekleştirdi.

Bu hamle, bankalara altyapı harcamalarını desteklemek için ihraç edilen devlet tahvillerini satın almaları için daha fazla kaynak sağlayacak. Analistler, enjeksiyonun, zorunlu karşılık oranında yakın zamanda bir indirime gidilmesi ihtimalini azalttığı değerlendirmesini yaptılar.