Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay dünyada yaşanan çip krizinin Türkiye’ye etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg HT’ye konuk olan Burkay, şu anda talep konusunda pozitif bir gelişme söz konusu olduğunu, fakat pandemi ile tedarik zincirinde ciddi kopmaların meydana geldiğini, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki kaybının yüzde 15 olduğunu söyledi.

2018 yılında otomotiv ihracatında nerdeyse 32 milyar dolar ile rekor kırdıklarının altını çizen Burkay, “2020’de bu rakam nerdeyse 25,5 milyar dolar seviyelerine indi. Bu sene 30 milyar doları geçeceğiz gibi. Eğer çip krizi olmasaydı Türkiye otomotiv ihracatında en az 4-5 milyar dolar artı sağlayacaktı. 34-35 milyar doları yakalayacaktı kriz nerdeyse yüzde 15’lik bir kayıp yaşamamıza sebep oldu” dedi.

Burkay, “Otomotiv sektöründe araçların çoğu çiplere bağlı konuma geldi. 3. çeyrekte bu krizin etkilerinin daha fazla görülmeye başladı. Tahminlerimiz 2022’nin 2. çeyreğinden itibaren çip kaynaklı aşılabileceğine umut ediyoruz” diye ekledi.