Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Kovid-19 salgınının teknoloji şirketleri açısından dijital dönüşümü hızlandırdığını ve dijital dönüşümün artık bütün şirketlerin “olmazsa olmazı” haline geldiğini aktardı. Pandemiden önce teknolojik altyapısı olan şirketlerin uzaktan çalışma sistemine daha hızlı geçtiğini belirten Duru, çalışanlara gerekli cihazları ve alt yapıyı sağlamanın çalışanın verimli olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Bu sebeple, uzaktan çalışma sistemini uygulayacak şirketlerin nasıl bir çalışma modeli kullanacağı ve bu kültüre nasıl adapte olacağı oldukça önemli konular arasında yer alıyor.

Cisco olarak hem dünyada hem de Türkiye’de en çok hangi alt yapı çalışmalarına yatırım yapacakları hakkında da açıklamalar yapan Didem Duru, “Kendi şirketimiz açısından baktığımızda, konferans sistemlerinin öne çıktığını görüyoruz.” dedi. Cisco’nun bir video konferans uygulaması olan Webex’in daha kolay ve etkili kullanımı adına yatırımlarını devam ettirmeyi planlayan şirket, bu platformda en çok siber güvenlik alanına yoğunlaşmış durumda. Şirket verilerine göre, Webex aracılığıyla pandemi öncesinde her ay yaklaşık 130 milyon kişi tarafından, 6 milyar dakika toplantı görüşmesi yapılırken, pandemi sürecinde bu sayı 3 katına çıktı.

"5G ve Wi-Fi 6 verilerin hızlı transferi için gelecekte önem kazanacak"

Didem Duru, yapmış olduğu açıklamada, uzaktan çalışma sistemleriyle farklı mekanlardan bağlantı sağlamanın ekstra siber tehditlere açık olunduğu anlamına geldiğini belirterek, gelecekte siber güvenliğin ekstra önem kazanacağını ifade etti. Duru’ya göre, teknoloji sektöründe gelecekte popüler olacak alanlardan biri de verilerin bulut sistemiyle güvenli bir şekilde depolanması. Verilerin aynı zamanda doğru kullanımı ve analiz edilmesi ihtiyacıyla yapay zekanın da öne çıkacağını düşenen Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, yüksek hacimli verilerin daha hızlı transferi için 5G ve Wi-Fi 6 teknolojisine ihtiyaç duyulacağını açıkladı.

Cisco Networking Akademi (NetAcad) kanalıyla “Akıllı Teknolojiler ve Yazılım Geliştirme Mesleki Gelişim Programı” kapsamında öğretmenlere, network ve siber güvenlik alanında eğitim veren şirket, bu sosyal sorumluluk projesiyle bu zamana kadar yaklaşık 15 bin öğretmene eğitim sağladı. Bu proje sayesinde, "siber güvenlik, network’e giriş, nesnelerin interneti ve big data gibi konularda ekstra bilgi sahibi olacak öğretmenler, sonrasında öğrencilerin de bu alanda eğitilmesini sağlayacak. Böylelikle, öğrenciler iş hayatına atılmadan önce siber saldırılar hakkında bilgi sahibi olarak sektöre adapte olacak.