Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yatırımcılar Fed yetkililerinden gelen varlık alımlarının azaltılmasına yönelik mesajlarını izlerken Citi’den uyarı geldi.

Citigroup ABD Hisse Başstratejisti Tobias Levkovich yatırımcılara daha fazla volatiliteye hazırlıklı olmaları uyarısını yaptı.

Levkovich’e göre tahvil piyasası Fed varlık alım azaltımı, yüksek vergi ihtimali, marj baskıları ve kalıcı enflasyona tepki vermek zorunda. Bu dört faktörün eylül ayı civarında bir araya gelip sert bir volatilite yaratacağını öngören Levkovich, yıl sonu için S&P 500 endeksinde 4 bin puan tahminini yaptı. Bu rakam Pazartesi kapanışına göre yüzde 10,7 düşüşe işaret ediyor.

Levkovich Afganistan’daki karmaşanın piyasalara etkisinin sınırlı olacağını da öngördü.

Fed yetkililerinin açıklamaları devam ediyor

Fed Başkanı Jerome Powell'ın varlık alımlarının azaltılması tartışmalarının resmen başladığını ilan etmesinin ardından Fed yetkilileri farklı platformlarda görüşlerini açıklamaya devam ettiler.

Güvercin kanatta yer alan Fed yetkilileri ekonomide toparlanmanın güçlü olduğuna işaret eden birkaç veri daha görmek gerektiğine dikkat çekerken, şahin kanatta yer alanlar istihdam piyasasının ısındığına ve sonhabar itibariyle varlık alımlarının gözden geçirilmesine vurgu yapmışlardı.

Son konuşan yetkililerden biri olan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'de istihdamın bir ay daha güçlü artış kaydetmesi halinde Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlaması için gereken koşulların sağlanmış olabileceğini ifade etti.

Rosengren, CNBC televizyonunda yayımlanan söyleşisinde, "Üst üste son iki ayda 900 binden fazla istihdam yaratmayı başardık ve işsizlik yarım puan düşerek yüzde 5,4 seviyesine geriledi. Eğer bu ay da istihdam seviyeleri güçlü seviyede açıklanırsa Eylül ayında tahvil alımlarının azaltılmasına hazır olduğumuzun açıklanmasına destek veririm" dedi.