Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, gündemlerinde küresel pazarlarda büyümek olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Bahar, İtalya ofisinden sonra şu an Dubai’de lisans süreçlerini tamamladıklarını ve yılın ilk yarısında bu bölgedeki ilk faturayı da kesmiş olacaklarını söyledi. Türkiye’nin önde gelen bankalarından biriyle stratejik bir iş ortaklığı yaparak Londra’da operasyona başlayacaklarını ifade eden Bahar, “Tahmin ediyorum yılın ikinci yarısında KOBİ finansmanı ürünlerimize İngiltere pazarında da güçlü bir şekilde başlamış olacağız. Çok güçlü bir banka ile İngiltere pazarına girmek bizim için çok önemli” dedi.

‘Finansman ve açık bankacılık tarafında iki önemli satın alma yapacağız’

Önümüzdeki günlerde iki tane önemli satın alma gerçekleştireceklerini belirten Bahar, “Bir tanesi bir finansman şirketinin satın alma süreci diğeri de açık bankacılık alanında bir satın alma. Her ikisinde de el sıkıştık ve birkaç hafta içinde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Bu iki satın almanın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Bahar şöyle devam etti: “Figopara’nın gitmek istediği yer KOBİ patronunun her sabah uyandığında ilk açmak istediği uygulama olmak. KOBİ patronlarının en büyük sıkıntısı şirketin nakit akışını görebileceği bir teknolojik ürüne sahip değiliz. Figopara bu iki satın alma ile bunu sağlayacak.”

‘Hedefimiz 18 milyar TL’nin üzerinde kaynağı KOBİ’lerle buluşturmak’

Geçen yılın tamamında KOBİ’lerle buluştukları kaynağın yarısı kadar tutarı bu yılın ilk üç ayında KOBİ’lerle buluşturduklarını kaydeden Bahar, “Türkiye’nin bir çok büyük holdinginin grup şirketleri tedarikçilerine yaptıkları ödemeler için Figopara’dan faydalanıyorlar. Türkiye’nin 60’tan fazla çok önemli şirketi yılın ilk 3 ayında Figopara ile çalışmaya başladı. Bu yılki büyümemiz için oldukça önemli bu gelişmeler. Yıla aylık 500 milyon TL hacim ile başladık, bu ay ise 600 milyon TL’lik bir kaynağı KOBİ’lerle buluşturuyoruz. Sene sonunda aylık hacimlerde öngörümüz 2.5-3 milyar TL. Yıl toplamında ise hedefimiz 18 milyar TL’nin üzerinde kaynağı KOBİ’lerle buluşturmak istiyoruz. Bir önceki seneye göre dolar bazında 5 katlık büyüme öngörüyoruz” dedi.

‘Tedarik zinciri finansmanı ve KOBİ finansmanı olmak üzere iki farklı ürün ile hizmet veriyoruz’

Figopara’nın tedarik zinciri finansmanı ve KOBİ finansmanı olmak üzere iki farklı ürün ile hizmet verdiklerini vurgulayan Bahar, “Tedarik zinciri finansmanında yoğun tedarikçi ödemesi yapan firmalar gündemimizde. Türkiye’nin ilk 2.000 firması hedefimizde. Temelde bu firmalara sağladığımız yapı, 20’ye yakın bankayla aynı anda entegre bir şekilde kredi limitlerini tedarikçilerine erken ödeme alabilmek için kullanmalarını sağlıyoruz. Bu sayede bu firmalar hiç bir finansal maliyeti olmayan bir kaynağa kavuşuyorlar. KOBİ finansmanı ürünümüzde ise hedefimiz Türkiye’de e-fatura kullanan tüm şirketler. Bugün 800 bin civarında şirket e-fatura kullanıyor. Bu şirketlerin bu değerli verilerini kullanarak şirketlerine finansman bulmalarına yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Figopara’nın bugün itibarıyla 70 kişilik bir ekip olduğunu belirten Bahar, yıl sonunda bu rakamın 110-120 seviyesine ulaşacağını kaydetti.