Advertisement
HABERLER ABONE OL

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi. Ekonomist, Merkez Bankası'nın metninde yaptığı değişikliğin politika hatası olduğunu söyledi. Ayrıca Ghose, son ekonomik veriler hakkında görüşlerini de paylaşarak, yılsonu Dolar/TL tahminini de paylaştı.

Ekonomist Tatha Ghose'un konuşmasında öne çıkan detaylar şöyle;

"Hala faiz indirimi bekleniyor"

"Türk Lira'sındaki değer kaybından dolayı faiz indirimi beklentisinin ötelendiğini düşünüyorduk. Ancak, görünüşe göre hala insanlar faiz indirilmesini bekliyor. Genel trend çok hızlı bir şekilde Türk Lirası’nın zayıfladığını gösteriyor. Şuanda değerlendirecek olursak enflasyon tahminin bile değişmesi gerekebilir. Hala bir faiz indirimi beklenmesini anlamış değilim. Benim için görünüşe göre Türk Lirası için faiz artırımı veya farklı bir parasal sıkılaşma formu gerekiyor." 

"Metinden ilave  parasal sıkılaşma ifadesinin çıkması ile birlikte dolar/TL nerdeyse 6 seviyesine çıktı. Bunun bir politika hatası olacağını söylüyorduk zaten. Londra’daki swap piyasasındaki hareket sorunu çözmedi" dedi.

"Yabancı yatırımcılar için doğru ortamın oluşturulması gerekiyor"

 "Yılın 2. Yarısında manşet enflasyonun aşağı geleceğini düşünüyoruz. TCMB başkanı da aynı şekilde açıklamalarda bulunmuştu.  Ancak bunun genel olarak baz etkisinden kaynaklanacağını düşünüyoruz. Enflasyon tabii ki bu yıl aşağı gelecektir. Birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme gelebilir. Ancak Türkiye genelde yüzde5-6’lık bir büyüme gösteriyordu, eğer yüzde 2-3’lük bir büyüme olursa bunu bir resesyon gibi hissedecektir. İşsizlikte artmaya devam edecektir. Daha fazla şeyin yapılması gerekiyor. Belki mali anlamda da bir şeylerin yapılması gerekiyor. Yabancı yatırımcılar için doğru ortamın oluşturulması gerekiyor" dedi.

"Büyük adımlar atılırsa Türk Lirası istikrara kavuşabilir"

"Türk lirasının 6 seviyesinde istikrara kavuşacağını düşünüyoruz.  6’yi geçtiğinde politika tepkisi gerekli hale gelebilir. Merkez Bankasının geçen seneden çok fazla şey öğrendiğini düşünüyoruz.  İlk faiz artırımını yaptıklarında bunun etkisini gördük. Yakın zamanda sıkılaşma görürsek ve büyük adımlar atılırsa TL istikrara kavuşabilir. Yılın sonuna kadar 6 seviyesinde kalabilir ama bunun için Merkez Bankası’nın harekete geçmesi gerekiyor" dedi.