Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse Group AG, 4 milyar franklık (4,3 milyar dolar) iki ayaklı sermaye artırımını tamamlayarak, İcra Kurulu Başkanı Ulrich Koerner'a sorunlu kredi kuruluşunun kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılması için gereken fonu sağladı.

Credit Suisse Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, yatırımcıların 2,24 milyar frank (2,39 milyar dolar) toplamak için yapılan hak teklifinde satıştaki hisselerin yüzde 98,2'sini satın almayı kabul ettiğini söyledi. Hissenin geri kalanı piyasada hisse başına 2,52 franklık (2,69 dolar) teklif fiyatından veya bunun üzerinde satılacak.

Bu satış, bankanın sermaye artırımının ikinci ayağıydı. Zürih merkezli şirket, geçtiğimiz ay aralarında yüzde 10’un hemen altında hisse sahibi olarak bankanın en büyük hissedarı olan Suudi Ulusal Bankası’nın da olduğu özel yatırımcılardan 1,76 milyar frank (1,87 milyar dolar) toplamıştı.

İsviçreli bankacılık devi, son iki yılda yaşadığı milyarlarca zararın, müşteri kayıplarının ve varlık çıkışlarının ardından mali gücüyle ilgili endişeleri gidermeye çalışırken finansal durumunu güçlendirmeye çalışıyor.

9 bin kişi işten çıkarılacak

Bankanın yatırım bankacılığı biriminin büyük bölümüyle birlikte 9 bin kişinin işten çıkarılması için gerekli ödemeleri yapmak için fonlara ihtiyacı var. Credit Suisse, yıllarca süren skandallar ve yanlış adımlardan dolayı art arda beşinci çeyrekte de zarar edeceği konusunda uyardı.

Başarılı hak teklifi, sorunlu İsviçre bankasının hisseleri için son haftalarda yaşanan çılgın yolculuğun sonunu getirirken bu dönemde yaşanan 13 günlük kayıp serisi, hisseleri fazlasıyla indirimli olarak tanımlanabilecek bir fiyat seviyesine yaklaştırmıştı. Başkan Axel Lehmann'ın Cuma günü bankanın büyük çaplı çıkışları durdurduğuna dair açıklamaları da piyasada bir miktar rahatlama sağlamıştı.

Koerner yaptığı açıklamada, "Sermaye artırımının başarıyla tamamlanması, yeni Credit Suisse için önemli bir kilometre taşıdır. Bu hamle stratejik önceliklerimizi destekler şekilde müşteri ihtiyaçları etrafında inşa edilmiş daha sade, daha istikrarlı ve daha odaklı bir banka yaratmamıza olanak sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Hisseler Zürich Borsası'nda yüzde 3,2 yükseldi

Credit Suisse hisseleri, neredeyse tüm hisselerin satın alındığına dair haberlerle birlikte Perşembe günü Zürih Borsası’nda yüzde 3,2 yükseldi. Yeni hisseler, 9 Aralık'ta İsviçre borsasında işlem görmeye başlayacak.

Hisse senedi ihraçları, mevcut yatırımcılara indirimli bir fiyattan ellerinde bulundurdukları oranda hisse satın almalarını sağlamak için hisse arzı olarak tanımlanıyor. Hakların alınması, yatırımcılara sermaye artırımında meydana gelen seyreltilmeyi önleme olanağı sağlama amacı taşıyor.

Bankanın hisseleri geçtiğimiz hafta, Credit Suisse'in mevcut yatırımcılara sunduğu abonelik hakları için sunduğu 2,52 franklık (2,69 dolar) fiyatın hemen üzerinde, yaklaşık 2,67 İsviçre frangı (2,87 dolar) gibi rekor bir düşük seviyeye geriledi.

Banka, hak teklifinin, finansal gücün önemli bir ölçüsü olan CET1 oranını yaklaşık 140 baz puan güçlendireceğini söyledi. Ayrıca halihazırda başlattığı maliyet tasarrufu önlemlerinin, 2023 maliyet tabanında planlanan 1,2 milyar franklık (1,28 milyar dolar) düşüşün yaklaşık yüzde 80'ini temsil ettiğini söyledi.