Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "S-400'le ilgili karar verilmiştir. Türkiye bir anlaşmaya imza attıktan, söz verdikten sonra bu sözünü yerine getirir." dedi.

Oktay, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

S-400 hava savunma sistemi tedariğine ilişkin ABD-Türkiye arasında gelinen son durumun ne olduğunun ve bir stratejinin belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Oktay, bu konudaki stratejinin belli olduğunu ve tüm dünyayla da paylaşıldığını söyledi.

Oktay, Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunun ve savunmasıyla ilgili kararları kendisinin aldığını ve bunu da uyguladığını vurguladı.

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemine ihtiyacının olduğunu ifade eden Oktay, bunun ilk istendiği ülkenin de Amerika Birleşik Devletleri olduğunu anımsattı. Oktay, "Önümüze çıkarmadık engeller koymadılar, akla hayale gelmedik engellerdi. Yaklaşımımız net, savunma sanayinde biz özellikle kritik konularda dışa bağımlı kalmak istemiyoruz. Hiç kimsenin kongresine gidip de biz boyun bükemeyiz, ağız eğemeyiz. Buradaki duruşumuz nettir." diye konuştu.

"İstediğimiz zaman önümüze bin bir sorun çıkartan, savunma sanayinde 'Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek istiyoruz' dediğimizde de yani teknoloji transferini ve bunun finansman boyutunu da içerecek şekildeki önerilerimizin hepsine kulak tıkayan bir ülke başka bir yerden bu fırsat oluştuğunda 'Hayır, olmaz' diyecek. Kusura bakmayın, biz size göre kendimizi ve kendi savunma ihtiyaçlarımızı belirleyemeyiz." ifadesini kullanan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"S-400'le ilgili karar verilmiştir. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız da her zaman açıklama yaptı zaten. Türkiye bir konuda bir anlaşmaya imza attıktan, söz verdikten sonra bu sözünü yerine getirir. Anlaşmaya imza atmışız, bununla ilgili belirli ödemeler yapılmış zaten. Temmuz demiştik, en son Putin ile görüşmeler çerçevesinde Haziran konusu da gündeme geldi. Teslim almak için fazla da bir şey kalmadı zaten.

Ben, bunların çok ciddi dayanağı olan tartışmalar ve endişeler olduğunu da düşünmüyorum. Türkiye, NATO müttefiki olarak sorumluluklarının tamamını yerine getiren ve hassasiyetler noktasında da son derece hassas olan bir ülkedir."

Bu hassasiyetleri de ABD ile paylaştıklarını aktaran Oktay, "Biz ikili falan oynamıyoruz, çok net oynuyoruz. Bunu Rusya ile de açık konuşuyoruz zaten." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin hatırlatılması üzerine Oktay, "Görüşülecek konuların içinde tabii ki bu da olur. Görüşülecek konuların içinde çok farklı konular var." diye konuştu.

NATO anlaşmasını tehdit eden, ihlal eden bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Oktay, "Türkiye ciddi ve ne söylediğini bilen bir devlettir. Uluslararası ilişkilerde Türkiye yeni bir devlet değil, binlerce yıldır tarihi olan bir devlet." ifadesini kullandı.

"ABD, 'Alırsanız ekonominiz felakete sürüklenir' diyor ve bu bağlamda bir tehdit diline dönüştürüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Oktay, "Bu Türkiye'yi tanımama boyutunu çok net bir şekilde gösteriyor. Siz Türkiye ile ilişkilerinizi müttefiklik rolü ile geliştirmek istiyorsanız açık söylüyorum, tehdit dilini kullanamazsınız. Türkiye'ye karşı hiç kimse tehdit dilini kullanarak Türkiye ile iş yapamaz. Türkiye, bugünün devleti değil, binlerce yıllık devlet aklı ve geleneği olan köklü bir devlet ve köklü bir millet. Böyle günü birlik tehditlerle ne Türk milleti buna boyun eğer ne de Türk Devleti böyle bir şeye boyun eğer." yanıtını verdi.