Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Davos Davos'ta Barış Kurulu gündemi

Davos'ta Barış Kurulu gündemi

  • Bloomberg'in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Davos'ta tepki gören Barış Kurulu projesini imzalatmayı hedefliyor.

  • Avrupa Trump'ın Barış Kurulu'na şüpheyle yaklaşırken, İsrail bu öneriyi eleştirdi, Rusya ise destek verdi.

Giriş : 20 Ocak 2026, 08:51
Güncelleme : 20 Ocak 2026, 08:51

ABD Başkanı Donald Trump’ın Barış Kurulu teklifi karışık tepkiler aldı: Avrupa sorguladı, İsrail eleştirdi ve Kremlin destek verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus’un otokratik lideri Alexander Lukashenko gibi liderlere de uzatılan daveti hemen reddetti.

Bloomberg'in haberine göre, Fransız lidere yakın bir kaynak, Macron’un bu teklifin Gazze’nin ötesine geçtiği ve özellikle Fransa’nın tartışmaya açık olmadığı Birleşmiş Milletler ilkeleri ve kurumsal çerçevesine saygı konusunda önemli endişeler uyandırdığı görüşünde olduğunu aktardı.

Bununla birlikte başka kaynaklara göre Trump, kurulun tüzüğü ve görev tanımının perşembe günü Davos’ta imzalanmasını istiyor. Ancak katılımcılar teklifteki bazı ibareler nedeniyle kabul edip etmeme konusunda tereddüt yaşıyorlar.

Bloomberg’in Beyaz Saray tarafından da doğrulanan haberine göre Trump, ülkelerin kurulun daimi üyeliği için 1 milyar dolar ödemesini talep ediyor. Konuya yakın kaynaklara göre, bu talep dünya liderlerini hazırlıksız yakaladı ve çoğunu şaşkına çevirdi.

Endişelerin büyük bölümü, Bloomberg’in gördüğü barış kurulu tüzüğünün, nihai karar verme yetkisini Trump’a veren ifadeleri üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum, uzun vadeli üyelik ücretlerinin nereye gideceği gibi birçok soruyu gündeme getiriyor.

Konuya yakın kaynaklara göre, Avrupalı liderler şartları değiştirip bir yanıt koordine etmek için çalışırken, Arap ülkelerini de Trump’ı değişiklikler için ikna etmeye çalışıyor.

Şu ana kadar sadece İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bu öneriye açıkça karşı çıktı. Netanyahu, Barış Kurulu’nu bir kavram olarak destekliyor olsa da, Katar ve Türkiye’den yetkililerin dahil edilmesinin ardından, kurul altında görev yapacak ayrı bir Gazze komitesinin yapısının “İsrail ile koordineli olmadığı ve İsrail’in politikasına aykırı olduğu”nu belirtti.

Carney, “prensip olarak” kurula katılmaya hazır olduğunu, ancak şartların tartışılması gerektiğini söyledi. Arjantin’den Javier Milei kurucu üye olacağını doğruladı ve İtalya’dan Giorgia Meloni, “üzerine düşeni yapmaya hazır” bir arabulucu olarak kendini tanıttı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, teklifin tüm ayrıntılarını netleştirmek için ABD tarafıyla temasa geçmeyi planladıklarını söyledi.