Advertisement
  • 01
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 53 ülkenin arama kurtarma ekipleriyle beraber sahada olduğunu açıkladı. Şu ana kadar 95 ülkenin yardım teklifinde bulunduğu bildirildi.

    Dışişleri Bakanlığı, en az 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye yurt dışından teklif edilen ve gelen yardım ekiplerine ilişkin son durumu paylaştı.

    Paylaşıma göre şu ana kadar 95 ülke yardım teklifinde bulunurken 53 ülkeden arama kurtarma ekipleri sahada çalışıyor. Sahadaki yabancı personel sayısının 6153 olduğu belirtilen paylaşımda 20 ülkeden daha ekip gönderileceği, 2 bin 449 personelin daha çalışmalara katılacağı belirtildi.

     

  • 02
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    İspanya

    İspanya’nın Sevilla, Valensiya, Granada ve Almeria şehirlerinden 46 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan uçak gece saatlerinde İstanbul Havalimanı’na indi.

    Buradan otobüsle Atatürk Havalimanı’na getirilen arama kurtarma ekibi, TSK’nın askeri kargo uçağıyla depremlerin ardından yardım faaliyetleri için belirlenen lojistik ve ulaşım üssü Adıyaman’a hareket etti.

    Aralarında itfaiyecilerin de bulunduğu İspanya ekibinin yanında 14 de arama köpeği bulunuyor.

  • 03
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    El Salvador

    Twitter hesabından arama kurtarma ekibinin fotoğraflarını paylaşan Bukele, Türkçe olarak "Yoldayız" ifadesini kullandı.

    Kentsel Arama ve Kurtarma Timinden (USAR) oluşan profesyonel ekibe ek olarak özel eğitimli köpekler de yollayan El Salvador, bunun yanı sıra depremzedeler için ise yardım paketleri hazırlattı.

    Savunma Bakanı Francis Merino Monroy, yardım ekibini havaalanından uğurladı.

    Twitter hesabından 7 Şubat'ta Türkçe paylaşımda bulunan Bukele, "El Salvador, önümüzdeki birkaç saat içinde Türkiye'ye, arama ve kurtarma, sivil koruma ekipleri, itfaiyeciler ve kurtarma köpekleriyle birlikte 100'ü aşkın personelden oluşan bir yardım uçağı gönderecek. Yıkıcı iki depremden zarar gören Türk halkı için dua etmeyi sürdürüyoruz." ifadesini kullanmıştı.

  • 04
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    Özbekistan

    Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatıyla Savunma Bakanlığına bağlı 71 kişiden oluşan askeri sağlık personelinin, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde yaralananların tedavisi amacıyla Türkiye'de sahra hastanesi kurulması için gönderildiği belirtildi.

    Açıklamada, Taşkent'ten Gaziantep'e hareket eden uçakta, tam donatımlı sahra hastanesi için gereken ekipmanların yanı sıra aralarında tıbbi ilaç ve malzemelerden oluşan insani yardımın da bulunduğu kaydedildi.

    Özbekistan hükümeti, daha önce 100 kişiden oluşan kurtarma ekibiyle insani yardım malzemeleri göndermişti.

  • 05
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    Tayvan

    Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve üst düzey hükümet yetkililerinin, bir maaşlarını, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ardından yürütülen afet çalışmalarına destek için bağışlayacağı bildirildi.

    Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Tsai'nin yanı sıra, Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, Başbakan Chen Chien-jen ve Başbakan Yardımcısı Cheng Wen-tsan de bir maaşlarını afet yardımına bağışlamayı taahhüt etti.

    Tayvan hükümeti daha önce 2 milyon dolar nakit yardımda bulunurken, Tayvan halkı da hükümetin bağış için açtığı hesaplara şu ana dek 340 bin dolardan fazla katkı sağladı.

    Tayvan, ayrıca 130 kişiden oluşan iki arama kurtarma ekibini Türkiye'de göndermişti. 40 kişilik ilk ekip afet bölgesi Adıyaman'da çalışmalarına başlarken 90 kişilik ikinci ekibin de onlara katılması bekleniyor.

    "Türkiye'nin 20 yıl önce bize yaptığı iyiliğe karşılık veriyoruz"

    Tayvan lideri Tsai, Türkiye'ye ulaşan ilk ekiple yaptığı video konferans görüşmesinde, Türkiye'nin, 1999'da yaşanan depremde Tayvan'a arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke olduğuna dikkati çekerek "20 yıl önce, (Tayvan depreminde), Türkiye bize ilk yardım elini uzatan ülke oldu. Şimdi biz bu iyiliğe karşılık veriyoruz." dedi.

    Kurtarma ekibindeki görevliler, Türkiye'ye 1999'da yaptığı yardım için teşekkür ederek tüm kaynakları ve imkanlarıyla yardıma hazır olduklarını vurguladı.

  • 06
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    Hong Kong

    Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Kahramanmaraş merkezli, çok sayıda ili etkileyen depremlerin ardından afet çalışmalarına destek için arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi.

    Hong Kong kamu yayın kuruluşu RTHK'nin haberine göre, 59 kişilik arama kurtarma ekibi, dün gece saatlerinde Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan Türk Hava Yollarının tarifeli uçuşuyla İstanbul'a hareket etti.

    Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 49 kişinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Güvenlik Bürosu ve Göçmenlik Dairesi görevlilerden oluşan ekibe, İtfaiye Teşkilatı Başkan Yardımcısı Yiu Men-yeung'un önderlik ettiği belirtildi.

    Beraberinde enkaz keski makineleri ve dedektörlerin de aralarında olduğu 8 ton araç ve malzemeyi afet bölgesine taşıyan ekip, Türkiye'deki yetkililerin yönlendirmesiyle arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlayacak.

     

    Türkiye'nin Hong Kong Başkonsolosu Peyami Kalyoncu, havalimanında ekibi uğurlarken şükranlarını ifade ederek, "Hepsine bol şans diliyorum. Zaman çok değerli, bölgedeki hava şartları elverişsiz. İşleri kolay olmayacak ama yine de onlardan iyi haberler duymayı umuyoruz." dedi.

     

    Başkonsolos Kalyoncu, Türkiye'nin, Hong Kong hükümetinin Çin hükümeti ile koordinasyon içinde sağladığı değerli desteği daima hatırlayacağını ifade etti.

    Hong Kong Baş Yöneticisi Vekili Eric Chan ile Güvenlik Bakanı Chris Tang da ekibi uğurlamak üzere havalimanında hazır bulundu.

  • 07
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    Yunanistan

    Yunanistan, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki depremin ardından Türkiye'ye 5 uçakla insani yardım malzemesi gönderme kararı aldı.

    İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in talimatıyla depremzedelerin yaralarının hafifletilmesi için acil ihtiyaç maddeleri ve sağlık malzemelerinden oluşan yardım gönderilmesine karar verildiği belirtildi.

    İçinde 7 bin 500 battaniye, 1500 yatak ve hem barınma ihtiyacı olarak hem de mobil muayenehane olarak kullanılabilecek 500 çadır bulunan insani yardım malzemelerine İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Hristos Stilyanidis ve Sivil Koruma Genel Sekreteri Vasilyos Papayeorgiu da bizzat eşlik edecek.

    Türk yetkililer, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması çerçevesinde AB Komisyonu ile koordineli bir şekilde gönderilen insani yardım için AEGEAN Havayolları Türkiye'ye 5 uçuş gerçekleştirecek.

    Yunanistan, biri pazartesi, diğeri dün olmak üzere Türkiye'ye iki ayrı arama kurtarma ekibi göndermişti.

  • 08
    Depremin 4. gününde uluslararası yardımlar sürüyor

    BAE

    Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçiliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, BAE, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yönelik kapsamlı bir yardım operasyonu başlattı.

    Depremin yaşandığı 6 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak taziye dilekleri ve desteklerini bildiren BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın talimatıyla, BAE Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı ve Emirlikler Kızılay'ı tarafından aynı gün başlatılan müşterek operasyon kapsamında, şu ana kadar 11 askeri kargo uçağıyla arama-kurtarma, medikal ekipler ile jeneratör ve benzeri ihtiyaç duyulan araç-gereç Türkiye'ye sevk edildi.

    BAE iki sahra hastanesi kuracak

    BAE makamları, 2 sahra hastanesi kurulması için de harekete geçti. 50 yatak kapasiteli, günde 20 ameliyatın gerçekleştirilebileceği üçüncü tip sahra hastanesinin Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde faaliyet göstermesi planlanıyor.

    BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar nakdi yardım yapılacağını duyurmuştu.

    BAE Kızılayı, dün Türkiye ve Suriye'ye yönelik kapsamlı bir yardım kampanyası başlatmıştı. "İyilik Köprüleri Girişimi" adlı yardım kampanyası kapsamında pazar gününden itibaren 2 hafta süreyle Abu Dabi ve Dubai'deki merkezlerde nakdi ve ayni yardımların toplanacağı açıklanmıştı.

    Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçiliği ve Dubai Başkonsolosluğunca 7 Şubat'tan itibaren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan ihtiyaç listesi temelinde ayni yardım toplama kampanyası başlatılmıştı.

     

    BAE basınında da yer verilen kampanyaya, Emirlik vatandaşları, BAE'deki Azerbaycan toplumu, bu ülkede yerleşik diğer milletler ve diplomatik temsilciliklerden çok sayıda kişi destek vermişti.

     

    Kampanya kapsamında 36 saat gibi kısa bir sürede toplanan yaklaşık 300 paketlik ayni yardım, Türk Hava Yollarının Dubai-İstanbul seferiyle Türkiye'ye gönderilecek.​​​​​​​

     

    Bunun yanı sıra Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Türkiye'deki depreme ve BAE'nin yaptığı yardımlara ilişkin The National, Gulf News ve SkyNews Arabia gazetelerine mülakatlar verdi.