Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Deutsche Bank stratejistlerinin Pazartesi günkü notunda Dolar/TL kurunda yukarı yönlü pozisyon tavsiyesinde bulunuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) görece düşük faiz indiriminin hemen ardından TL'nin güçlü bir performans gösterdiği belirtilen notta, sonrasında ise liranın tepki alımlarını geri verdiği belirtildi.

Suudi Arabistan petrol sahalarına yönelik saldırıların petrol fiyatlarındaki etkisinin de TL üzerinde baskı oluşturduğu ifade edilen notta, genel olarak TL'de kısa pozisyon almanın iyi bir risk - kazanç sunduğu belirtildi.

“TCMB'nin aşırı genişlemesinin, enflasyon dördüncü çeyreğin sonunda geri sıçradığında TL'nin reel faiz desteğini eritmesi riskini öngörmeyi sürdürüyoruz.” denen notta, yüksek reel faizlerin TL için kötüleşen dış görünüm ve destekleyici olmayan iç/jeopolitik gelişmeler karşısında tampon oluşturduğunun altı çizildi. Düşük reel faizlerin TL'nin bu belirtilen unsurlara yönelik kırılganlığını artıracağına dikkat çekildi.

Yüksek reel faizin cari açığı kontrol altında tutmaya da yardımcı olduğu belirtilirken, düşük reel faizin yüksek tüketim nedeniyle muhtemelen cari açığı yeniden artıracağı vurgulandı.

Saudi Aramco'nun petrol sahalarına yönelik saldırıların TL için negatif olduğu ifade edilen Deutsche notunda, TL'nin yüksek petrol fiyatlarına karşı en kırılgan EM parası olduğu belirtildi.

Ayrıca notta, Dolar Endeksi (DXY), S&P Endeksi, Bakır ve Petrol gibi dış unsurlarla kıyaslandığında göreceli olarak en pahalı EM parası olduğu söylendi.

Dolar/TL'de 5.95 hedefiyle “al” tavsiyesi veren banka, giriş seviyesi olarak 5.72, zararı kes seviyesi olarak 5.60'ı belirledi.