Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, servis modeli bankacılığı ve dijital bankaların bankacılık sektörünü olumlu etkileyeceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ülgen, dijital banka ve sevis modeli bankacılığı ile belkide bugüne kadar çeşitli nedenlerle bankaların ulaşamadığı belli müşteri kitlelerini finansal sistem içerisine alma şansının olşacağını belirtti. Dijital tarafta sunulan hizmet çeşitliliği arttıkça ihtiyaçların daha iyi karşılanmaya başlanacağının altını çizen Ülgen, “Rekabet artacak. Tüketiciye, yatırımcıya, müşteriye sağlayacağı faydalar olacak. Bunun da toplam sistemin daha hızlı gelişmesine faydası olacağını düşünüyorum. Bu gelişmeleri çok olumlu karşılıyoruz. Biz de bu tip girişimleri olan firmalarla bir yandan rekabet ederken bir yandan da işbirliği yaparak tüketiciye ve kurumlara nasıl ek fırsatlar yaratabiliriz diye bakıyoruz. Dolayısıyla bunlar sistemi büyütecek, kayıt içi ekonomiyi büyütecek, bankacılık hizmeti ya da finansal hizmet alan kitleleri genişletecek olumlu gelişmeler” diye konuştu.



‘Kartı olmayanlar karekodla hesaplarından ödeme yapabilecek’

Dijital ve kartlı ödeme sistemlerinde yaşanan hızlı değişime vurgu yapan Ülgen, tüketici ve üye iş yeri tarafında da yeni teknolojileri kabullenme hızının arttığını söyledi. Cep telefonlarının da ödeme aracına dönüşmeye başladığını kaydeden Ülgen, “Karekod teknolojisi ile plastiğe gerek kalmadan ATM’lerde başlayan kullanımların artık POS’larda yayıngılaştığını görüyoruz. İki yıllık bir teknoloji ama cirolarımıza ve işlem adetlerimize baktığımızda kullanımın her geçen yıl katlanarak arttığını görüyoruz. Bu teknoloji üzerine kurguladığımız başka iş modellerimiz de var. Şu an pilota çıktığımız ‘Hesaptan ödeme’ yöntemi. Bir fiziki mağazaya gittiğinizde bir banka ya da kredi kartınız olmasa dahi karekodunu okutarak banka hesabınızla ödeme yapabileceksiniz. Dolayısıyla ödemeler de çeşitleniyor. Farlılaşmaya başlıyor.
Bu da yeni yeni dünyada yaygınlaşmaya başlayan bir ödeme şekli. Tüm üye işlerinde müşterilerimiz fiziken de artık hesaplarından alışveriş yapabiliyor olacaklar. Bunu yaparken de mobil uygulamamızı kullanmaları yeterli olacak. Sadece banka ve kredi kartı ile devam eden bu ödeme dünyasını çeşitlendirerek müşterilerimize farklı alternatifler de sunmak, böylelikle bankacılık sistemi dışındaki müşterileri de sistem içerisine alarak daha geniş bir bankacılık hizmeti sunmak arzusundayız” diye konuştu.

'Türkiye ödeme sistemleri alanının dörtte birini temsil ediyoruz'

Yapı Kredi'nin 33 yıl önce 1988 yılında Türkiye'deki ilk kredi kartı ve POS ürününü piyasaya süren banka olduğunu kaydeden Ülgen, bu tarihten 3 yıl sonra da yani 30 yıl önce de World kart markasını lanse ettiklerini belirtti. O tarihten bu yana sektöre öncülük ettiklerini ifade eden Ülgen, gelinen noktada 28 milyon plastik kart ile hizmet verdiklerini söyledi. Ülgen, lisans bankalarla birlikte bu rakamın 35 milyona ulaştığını vurguladı. 700 bin üye işyeri ağına ulaştıklarını kaydeden Ülgen, lisans bankalarla bu rakamın 900 bine ulaştığını belirtti. Ülgen, "Bu rakamlarla ve World markası ile Türkiye gibi büyük bir ekonominin ödeme sistemleri alanının önemli bir kısmını, neredeyse dörtte birini temsil eden bir platforma ulaştık" dedi.

‘POS’larımızdaki fiziki işlemlerde peşin işlemlerin dörtte üçü temassız’

2020 yılı itibarıyla tüm kartlara temassız özelliği getirdikleri bilgisini veren Ülgen, Yapı Kredi POS cihazlarının da yüzde 75'inin temassız özellikle getirildiğini ifade etti. Önceden yapılan bu hazırlıklarla hem de sektörde hem de Yapı Kredi özelinde temassız kullanımının çok hızlı arttığını belirten Ülgen, "Bugün fiziki işlemlerden peşin işlemler diye baktığımızda işlemlerin üçte ikisi, Yapı Kredi özelinde ise dörtte üçünün artık temassız gerçekleştiğini, tüketiciler tarafından tercih edilen bir uygulama olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kullanımı daha da artırmak üzere almak istediğimiz aksiyonlar var. Özellikle POS tarafında temassız ödemelerin desteklenmesi için farklı girişimlerimiz olacak. Öte yandan cep telefonunu POS'a dönüştüren uygulamamız var. Bu yatırımlarla birlikte temassız kullanımının daha artacağını öngörüyoruz" diye konuştu.