Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Strateji programının bu haftaki gündemi dijital dönüşümün enerji ve kamu hizmeti sektörüne sağladığı faydalar oldu.

Programın bu haftaki konukları Aydem Enerji Bilgi Teknolojileri Grup Direktörü Engin Kavas ve BTC İş Yazılımı Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Ketenci, iki şirketin birlikte yürüttükleri dijital dönüşüm projesinin detaylarını paylaştı.

“Projenin yüzde 90’ını pandemi şartlarında gerçekleştirdik”

BTC İş Yazılımı Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Ketenci, günümüzde iş yapış şekillerinin değiştiğini ve pandemi sonrasındaki dönemde firmaların bu dönüşüme uyum sağlayabilmesinin akıllı teknolojiler ile mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“BTC Bilişim Hizmetleri olarak bizim üstlendiğimiz rol dünyadaki teknolojileri takip ederek Türkiye’deki sektörel uzmanlıklarımızla bunları birleştirmek ve müşterilerimize bir nevi rehberlik etmek diyebiliriz. Onların yeni iş modellerine adaptasyon sürecinde, yeni SAP teknolojileri ve uzman danışmanlıkları ile hem rehberlik yapıyoruz hem de eşlik ediyoruz. Aydem Enerji ile uzun yıllar pek çok SAP projesi gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi de iki grup bünyesinde yer alan elektrik dağıtım firmasında ele aldığımız proje kapsamında SAP’nin enerji sektörüne yönelik bir çözümü olan “IS-Utilities” çözümünü kullandık. Bu doğrultuda enerji dağıtım şirketlerinin ihtiyacı doğrultusunda “CRM” dediğimiz müşteri ilişkileri yönetimi ve saha işgücü uygulaması, analitikler, çağrı merkezleri gibi pek çok uygulamayı devreye aldık. Bunların tamamını SAP çözüm ailesi içinde konumlandırdık. Örnek vermek gerekirse perakende sistemleri ile olan entegrasyonlar, bankalarla olan ödeme ve adres entegrasyonları gibi pek çok konuyu sayabiliriz. Bu entegrasyonları da SAP’nin doğru teknolojik çözümleri ile konumlandırarak sürdürülebilir ve başarılı bir geçiş gerçekleştirdik.”

Projenin yüzde 90’ı pandemiden dolayı uzaktan gerçekleştirdiklerini belirten Funda Ketenci, “14 ay gibi bir sürede projemizi canlı kullanıma aldık. Tabi buradaki önemli nokta iki elektrik dağıtım şirketinin de toplamda 5,5 milyon abonesi var. Bu 5,5 milyon abonenin tüm verisini çok kısa sürelerde SAP sistemlerini ile aktarabildik. Proje çıktılarında raporlamalar öne çıkıyor. Yönetim ve yasal raporlamalar, özellikle de EPDK’nın beklediği mevzuat kapsamında beklediği raporlamalar projenin ilk gününden itibaren çalışır durumdaydı.”

“Dijital dönüşüm yenilikçi projeler için imkan sağladı”

Dijital dönüşüm projelerinin sistemlerini daha güvenilir, istikrarlı, yenilikçi ve sürdürülebilir hale getirdiğini belirten Aydem Enerji Bilgi Teknolojileri Grup Direktörü Engin Kavas: “Sektörümüz elektriğin arzını sağlıyor. Elektriğin üretimi dağıtımı ve satımı tüm hizmet aşamalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve böylesine kritik bir altyapının sorunsuz çalışabilmesi için sektörümüzde yüksek teknoloji dijital çözümleri ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Geleneksel iş yapış tarzından yeni modern iş yapış tarzına yönelik dijital dönüşüm projesi açısından fırsat yaratıyor. Biz de Aydem Enerji olarak hem teknik ekiplerle hem de iş birimleri ile birlikte birtakım projeler yürütüyoruz bazılarını başarılı bir şekilde hayata geçirdik bazıları da devam ediyor” dedi.

Engin Kavas sözlerine şöyle devam etti:

“Birinci kazanımımız, SAP çözümlerine geçilmesi ile sağlam güvenilir ve istikrarlı bir şekilde sistemlerimizi işletiyor olabildik. İkincisi, SAP programları ile iş hedeflerimize stratejilerimizi destekleyen verimli kalite artışı sağlayan bir iş dönüşüm imkânı bulduk. Üçüncüsü de yeni platform ile yenilikçi birçok teknolojiyi kullanma imkânı bulduk. Bu da modern iş yapış tarzına yönelik projelerimizi hayata geçirme konusunda bizi ivmelendirdi. Böyle bir platforma geçmemiz yenilikçi birçok projeyi inşa etmeye imkân sağladı. Gerçekleşen bu süreç global ölçekte de başarılı bir proje oldu. Enerji sektörü için globaldeki önemli zirvelerinden biri olan Utility Summit’e sunum yapmak üzere davet aldık. Proje ölçü büyüklüğü ve karmaşıklığı itibarıyla çok ilgi çekti. Bunun dışında ödüller de aldık bu anlamda SAP ve BTC önemli birer iş ortağımız oldu.