Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Bilişim teknolojileri destekli uzaktan öğrenim platformları, pandeminin ve dijitalleşmenin etkisiyle globalde 80 milyar dolarlık, Türkiye’de ise 800 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Hızla yayılan bu teknolojiler, toplumsal alanların ve gündelik yaşamın vazgeçilmez unsurları haline geldi. Zaman ve mekan sınırlarının ortadan kalkması gibi önemli avantaj sağlayan dijital öğrenme platformları bilgiye her yerden erişimin sağlanmasıyla, öğrencilere fırsat eşitliği de sunuyor

Dijital öğrenme platformlarına dair Doping Hafıza Genel Müdürü Mert Kalkavan “Dijital öğrenme platformları geleneksel ortamda paylaşılan içerik ve eğitimlerin dijital ortama taşındığı yeni nesil bir sistem. Gittikçe artan kişiselleştirme talebi, yani tek müfredata karşın herkesin farklı öğrenme tekniklerine göre eğitim paketleri sunuyoruz. Teknoparkta ki AR-GE üssümüzde 60 mühendisimiz yapay zeka yazılımıyla öğrenme platformunun içeriklerini oluşturuyor.” dedi.

“5 yıl içerisinde sektörde %100’ün üzerinde bir büyüme bekliyoruz”

Kalkavan sektörün pazar büyüklüğünü şu sözlerle ifade etti:

“Eğitim ve öğretim sektörü, globalde Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 5 ile yüzde 10’u kadar harcamalarının yapıldığı bir pazar. Globalde 6 trilyon dolarlık bir pazar. Bunun yüzde 65’i kamu tarafından yapılan harcamalardan oluşur, yüzde 30’u hane halkı ve geri kalanı özel sektör harcamalarıdır. Hane halkının yüzde 3’ü dijital mecra, platformlar üzerinden eğitim alıyor. Yani 80 milyar dolarlık bir pazardan bahsedebiliriz. Türkiye’de pazar büyüklüğü ise 800 milyon dolarlık bir pazar. 5 yıl içerisinde sektörde, yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme bekliyoruz.”.

Pandemi döneminde yüzde 100’ün üzerinde büyüme sağladıklarını söyleyen Kalkavan, pandeminin etkisinin azalmasına karşın kullanıcı davranışlarının değiştiğini ve dijital öğrenime olan ilginin artarak devam ettiğini belirtti.

Dijital dönüşümle geleneksel eğitim anlayışı ciddi bir dönüşüm geçiriyor, online öğrenim platformlarıyla yeni bir boyut kazanıyor. Teknolojide görülen gelişim ve değişim, bilgiye erişim yöntemini ve bilgiye erişim hızını da değiştirerek öğretim sürecini de etkilemeye devam edecek.