Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası pazartesi günü yaptığı bir açıklamada merkezi dijital para birimlerinin kullanımının ve uygulanmasının araştırılması için bir proje başlattıklarını duyurdu.

Avustralya Merkez Bankası projede Commonwealth Bank, National Australia Bank, Perpetual and ConsenSys Software ile işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.

Proje merkezileştirilmiş bir dijital para biriminin piyasa oyuncuları tarafından toplu fonlamalarda nasıl kullanılacağını, mahsuplaşmayı ve geri ödemenin nasıl yapılacağını kavramsal olarak kanıtlamayı amaçlıyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang Hong Kong’da pazartesi günü katıldığı finansal teknolojiler konferansında, dört şehirde uygulanan pilot dijital para birimi programının gayet iyi gittiğini ve şimdiye kadar 2 milyar yuan (299 milyon dolar) değerinde 4 milyon adet işlem yapıldığını söyledi.

Daha önce Bloomberg HT’ye dijital para çalışmalarını değerlendiren Manchester Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Ertürk ise son birkaç ayda Merkez Bankaları’nın dijital para basma faaliyetlerinin yeni bir ivme kazandığını ve dijital parada Çin’in daha ileri bir durumda bulunduğunu söylemişti.

“Merkez Bankası’nın dijital parayı genel ekonomide kullanılması için pilot uygulamaya geçtiler.” Diye Ertürk, “Aynı zamanda İsveç’te de şubat ayında pilot uygulamaya geçti. Dünyadaki hemen hemen her Merkez Bankası düşünme, araştırma veya pilot alanında çalışmaları var.” diye ekledi.