Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yeni çalışma modelleri ile birlikte liderliğin tanımı ve liderlerin üstlendiği rol ve özelliklerde değişim yaşandı. Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa, dijitalleşmenin önem kazandığı bir dönemde liderlerin belirli bir dijital olgunluğa sahip olmasının oldukça önemli olduğunu kaydetti. Liderlerin, verileri etkili bir şekilde analiz etmesinin ve karar alma süreçlerinde bu analizleri uygulayabilmesinin önemli olduğunu belirten Anapa, liderlerin dijital araçları ve programları kullanabilmede rol model olabilmesinin oldukça önemli olduğunu aktardı.

İyi bir liderin öncelikle kendisini çok iyi tanıması gerektiğini söyleyen Anapa, kendi yetkinliklerini ve gelişim ihtiyaçlarının farkında olan bir liderin iş hayatında başarılı olabileceğini ifade etti. Hiyerarşik liderliğin öneminin özellikle dijitalleşmenin arttığı bir dönemde etkisini yitirdiğini düşünen Anapa, yeni dönemde paylaşımcı ve çalışanlarının fikirlerini dikkate alan liderlerin daha etkin rol oynayacağını söyledi.

"Formal eğitim kanalları artık tek başına yeterli değil"

Hızla değişen çalışma hayatında iyi bir lider olmak için hangi alanlarda gelişimin önemli olduğuna da değinen Anapa’ya göre, bu alanda kurumlara oldukça önemli görevler düşüyor. Kurumların liderleri farklı gelişim programlarıyla desteklemesi gerektiğini aktaran Anapa, formal eğitim kanallarının artık tek başına yeterli olmadığını, bu sebeple deneyimleyerek ve birbirinden öğrenerek gerçekleştirilen eğitimlerin önemli olduğunu vurguladı.

Peki, bu yeni dönemle birlikte çalışan tarafında hangi gelişim ihtiyaçları doğdu? Çalışanlar açısından multidisipliner ve esnek olmak nasıl bir anlam ifade ediyor?

Pınar Anapa yapmış olduğu değerlendirmesinde tek bir alanda uzman olmanın yeterli olmadığını ve esnek olmanın bu dönemde önem kazandığının altını çizdi. Eğitimlerin daha çok bu alanda gerçekleştiğini söyleyen Anapa’ya göre, çevik çalışma modeli dijitalleşmenin olduğu bir dönemde etkin rol oynayabilecek çalışma modelleri arasında yer alıyor. Bu modeli, farkı disiplinlerde çalışan ekiplerin bir araya gelerek birlikte çalışması olarak tanımlayan Anapa, uzaktan çalışma sistemine uyumlu olan çevik çalışma modelinin, yapılan ve yapılacak işlerin belirli bir metodolojiye göre sıralamasının olası aksaklıkları daha hızlı çözümler sunduğunu söyledi.

Pandemi iş yapış şekillerine, işin geleceğine nasıl yön verecek?

Oliver Wyman Şirket Ortağı Murat Abay, internet kullanımının iş yapış modellerine entegre edildiği bir ortamda, karmaşık kararların bile çok daha hızlı alındığı bir dönemde olduğumuzu aktardı. Jenerasyonları tanımlayan özelliklerin değişim göstermesinden daha çok iş yapış şekillerinde değişimler yaşandığını söyleyen Abay’a göre, kategorize edilen jenerasyonun özelliklerinden daha çok yenidünyada yapılan işlerin değişimine ve bu işleri yürütecek insanların kendilerini bu ortama ne kadar adapte edebildiklerine bakmamız gerekiyor.

Şirketlerin yönetim politikalarını pandemi sonrası nasıl değiştireceğini cevaplayan Abay’a göre, Türkiye’de neredeyse sektörlerin yüzde 80’i uzaktan çalışma ortamına elverişli değil. Abay, tarım, sanayi üretimi ve inşaat gibi sektörlerinin uzaktan çalışma sistemlerine uygun olmadığını, bu sebeple uzaktan çalışmaya geçiş sürecinin tahmin edilenden daha yavaş ilerleyeceğini aktardı.

Pandemi döneminde uzaktan çalışabilen sektör çalışanlarının, salgın sonrası uzaktan çalışma sistemiyle devam edebilmesinde bir engel olmadığını söyleyen Abay, bu sistemin yoğun ve oldukça özveri isteyen bir süreç olduğunu dile getirdi. Örneğin, pandemi öncesi gün içinde ortalama 2 toplantı yaptığını aktaran Abay, uzaktan çalışma sistemiyle toplantı sayısının 6’ya kadar çıktığını söyledi. Bu sebeple, uzaktan çalışma sisteminin sürdürülebilirliğinin önemli bir soru işareti olduğunu belirten Abay’a göre, çalışanların iş arkadaşlarıyla sosyalleşme isteği uzun vadede bu modelin ne kadar tercih edileceğini belirleyecek önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi.