Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Finansal teknoloji şirketlerinin reel sektör şirketleri ile işbirlikleri hız kazanırken, bunun son örneklerinden biri de finansal teknoloji şirketi Birleşik Ödeme ile MNG Kargo arasında gerçekleşti. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına da konuk olan Birleşik Ödeme Genel Müdür Yardımcısı Alpay Yüksel ve MNG Kargo CFO'su Kağan Gündüz işbirliğinin detaylarını ve finansal teknoloji çözümlerinin şirketlerin opersyonel süreçlerine ve finansal maliyetlere olan katkısını anlattı. Günümüzde dijitalleşmeyi finansal açıdan da birleştiren şirketlerin çok daha güçlü bir şekilde ayakta durduğunun altını çizen Alpay Yüksel, finansal tarafı dijitalleştiren reel sektör şirketlerinin kendi işlerine çok daha iyi odaklanıp, çözümlerini uçtan uca sağlayabildiklerini vurguladı.

MNG Kargo ile yaptıkları işbirliğinin önemli bir örnek olduğunun altını çizen Yüksel, "7/24 yerli ve yabancı para biriminde para transferi yapılabilen bir ürünümüz var. Biz bu transferi 20 farklı bankada gerçekleştirebiliyoruz. Bu ürünü kurumsal firmaların hayatını, nakit akışını kolaylaştıracak, onların üzerinden bir çok yükü alacak bir akıllı kasa yarattık. MNG Kargo şubelerinin 7/24 topladığı nakit parayı bu kasanın içine yatırarak 7/24 kendi hesaplarına ulaşmalarını sağladık. Böyle olunca hizmetin bir çok katma değeri de ortaya çıktı. Normalde bir firma nakit olarak topladığı paraları saat 17.00'den sonra hesabında göremez. Hafta sonu ve bayram tatillerini de sayarsak yılda yaklaşık 125 gün bu parayı değerlendirmek imkansız oluyor. Bu akıllı kasalarla şirketler bu paralarına istediği zaman sahada ulaşmış oluyor. Beş dakika içinde hesabı kendi hesabınızda görebiliyorsunuz" diye konuştu.

'Akıllı kasaya giren para 5 dakikada genel merkez hesabında'

İşbirliğinde biz aynı zamanda ERP entegrasyonu da sağladıklarını ifade eden Yüksel şöyle devam etti: "Her hangi bir şubede çalışan arkadaşımız bu kasaya parayı yatırdığı an kendisi bir dekont alıyor ve o para 5 dakika sonra MNG Kargo'nun ERP sistemi ile entegre olduğundan direkt hesabına geçiyor. Bu şekilde yönetim anlamında da çok büyük avantajlar sağladılar. Özellikle pandemi döneminde çalışanların bu paraları ATM'lere ve bankalara yatırmak gibi problemleri vardı. Akıllı kasa ile bu problemler ortadan kalkmış oldu. Pandemide çalışanların dış temaslarını minimize ettik. Bu cihazlar sahte parayı da tanıdığı için çalışanların sahte para gibi sıkıntılardan tamamen kurtulmasını sağladık. Paranın taşınması sırasındaki operasyonel maliyetler ve hırsızlık gibi riskleri ortadan kaldırdık. Para bu kasalara girdiği an sigortalanması, taşınması bizim sorumluluğumuzda. MNG Kargo burada sadece süreçleri izleyip, hangi şubenin ne kadar para yatırdığını uzaktan takip edip, ERP ile bunları kontrol etmiş oldu."

'Akıllı kasa ile ayda 3 bin saatlik işgücünü tasarruf ettik'

Operasyonel süreçte şube yöneticilerinin nakit süreçlerine mümkün olduğunca daha az zaman harcamasını, önceliği ana iş olan kargo operasyonlarına vermelerinin temel beklentileri olduğunu ifade eden MNG Kargo CFO'su Kağan Gündüz ise kargo operasyonlarında gün boyu şubelerde nakit ödemelerin de gerçekliğini, bu ödemelerin oranının yüzde 40 seviyesinde olduğunu söyledi. Buna ek olarak gün içinde kuryelerin hem kargo bedellerini hem de kapıda ödemeli gönderilerin bedellerini topladıklarını anlatan Gündüz, "Bütün bu nakit, şubede kuryelerin de dönmesiyle birlikte saat 18.00 gibi birleşmiş oluyor. Bu zaman bizim için çok değerli bir zaman dilimi çünkü hem nakdin hem de dönen kargoların iadelerin işlenmesi gibi operasyonel süreçlerin temizlenmesi için çok limitli bir zaman kalıyor. Geleneksel sistemde şube yöneticisi şubesindeki hesapları yapıp en yakın ATM'ye gidip bu paraları yatırıyordu ama bu süreç oldukça fazla zaman kaybı yaratıyor. Birinci önceliğimiz operasonel süreçlerdeki finans yükünü azaltmak olduğunu söyleyebilirim. Bu yöntemle, akıllı online kasa uygulamasıyla ayda 3 bin saatlik işgücünü tasarruf ettiğimizi söyleyebilirim. Bunun yanı sıra paranın finansal maliyeti boyutundan bakacak olursak, finansal maliyetini engelleyecek çok adım atılmış oldu. Cumartesi günleri de çalışıyoruz. Hafta içi de 18'den sonra da ATM'ler üzerinden oldukça fazla nakit girişi olan bir şirketiz. Bu sistemle birlikte anında nakde kavuşmuş oluyoruz" diye konuştu.