Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , ABD'de beklentileri aşan enflasyon sonrasında rekor seviyeye çıktı.

Kur, ABD verisinin ardından 9,87'nin üzerini gördü.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 arttı.

Böylelikle 1990 yılından bu yana ABD tüketici fiyat endeksinde en hızlı yıllık artış izlendi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 5,9 olması yönündeydi.

Ekim'de tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,6 olmuştu.

Çekirdek gösterge olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Ekim'de yıllık bazda yüzde 4,6 arttı. Beklenti yüzde 4,3 olarak belirlenmişti.

Aylık olarak bakıldığında ise çekirdek enflasyonun yüzde 0,6 olduğu görüldü. Buna ilişkin veri ise yüzde 0,4 olmuştu.

Verilerin açıklanmasının ardından dolar endeksleri yükseldi. Bloomberg dolar endeksinde günlük yükseliş yüzde 0,4'e ulaştı. Verinin ardından ABD tahvillerine satış gelirken, 10 yıllık tahvilin getirisi bir ara yüzde 1,4881’e kadar çıktı. 2 ve 10 yıllık tahvil getiri farkı 100 baz puanın altına indi.

Dış ödeme takvimi de baskı yaratıyor

QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık ve Deniz Çiçek Kasım ve Aralık aylarındaki yüksek dış borç geri ödemelerine dikkat çekerken toplamda Döviz açığının iki ay boyunca yüksek seyredeceğine işaret etti.

“Dış borç ödemeleri, reeskont kredileri ve cari dengenin toplamı olarak hesapladığımız döviz açığı ekim ayında 3,7 milyar dolardan, Kasım ayında 12 milyar dolara çıktıktan sonra, Aralık ayında 10,4, önümüzdeki senenin Ocak ayında da 6,6 milyar dolara gerileyecektir” diyen ekonomistler, sonrasında döviz açığının yaz aylarına kadar aylık 9 milyar dolar civarında kalacağını hesapladıklarını belirtti.

Çarşamba günü saat 16:30’da açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.159 civarında seyrederken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,47 seviyesinde bulunuyor.