Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Rusya'nın ödemeleri ruble ile yapmayan ülkelere doğalgazı kesmesi, özellikle gaz bağımlılığı olan ülkelerde sıkıntı yarattı.

Bloomberg HT yayınına katılan Bloomberg Varşova muhabiri Maciej Onoszko, Rusya tarafından doğalgazı kesilen Polanya'da, durumun nasıl karışlandığı ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Polonya'nın duruma hazırlıklı olduğunu belirten Onoszko, "Sizi şaşırtabilirim ama Polonya bu kesintiden o kadar da etkilenmedi. Çünkü, enerji bağımlığının azaltmak için Polonya aslında hazırlık yapıyordu. LNG terminali kuruldu, bağlantılar ve boru hatları yapılandırıldı. Ekim ayında tamamlanacak yatırımlar var." diye konuştu.

Rusya'nın gaz tedarikini bir silah gibi kullanacağının öngörüldüğünü dile getiren Onoszko, aslında diğer Avrupa ülkelerinin özellikle de Almanya ve İtalya'nın ne yapacağının merak edildiğini belirtti.

Polonya'nın Rusya dışındaki oyunculardan gaz alması gerektiğini aktaran Onoszko, "Ülkede hazırlığı süren gaz sistemleri var ama gazın fiyatı da çok önemli . Avrupa piyasalarını düşünecek olursak, Bulgaristan ve Polanya haberleri gelince fiyatlar bir günde yüzde 20 arttı. Bu da enflasyon baskısını artıracaktır. Ülkede zaten bir yükselmiş bir enflasyon var, Türkiye kadar olmasa da... Enflasyona önlem olarak Merkez Bankası faizleri artırma yoluna gitti" ifadelerini kullandı.