Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Hükümetlerin rekor seviyelerdeki enfeksiyon rakamlarına karşı bazı kısıtlamaları yeniden hayata geçirmesiyle birlikte Macar Forinti, Çek Korunası ve Polonya Zlotisi beş günde yüzde 1'den fazla değer kaybetti. Çek Cumhuriyeti'nde okullar ve restoranlar kapandı. Polonya'da yetkililer mağazalar ve üniversitelerde kalabalık oluşmasını önleyecek tedbirler alıyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban halkı yurt dışı seyahat planları yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Küresel piyasalarda bozulan güvenin de kısmen etkili olduğu düşüşler gelecek hafta devam edebilir. Piyasa momentumuna dair göstergeler aşırı satım bölgesine henüz girmedi. Forint, koruna ve zlotide RSI göstergeleri 70 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Bazı yatırımcılar göstergede 70 seviyesinin üzerini yön değiştirme sinyali olarak yorumluyorlar.

Bölgedeki merkez bankalarının politika duruşu da daha fazla değer kaybının önüne geçecek gibi görünmüyor. Polonyalı politika yapıcıların tavrı ekonomiyi desteklemek için zayıf kurdan yana. Çek yetkililer ihracat odaklı ekonomileri için değer kaybını bir anlamda finansal koşulların gevşemesi olarak görüyor olabilirler. Macaristan'da ise politika yapıcılar enflasyonun yavaşlamasıyla sıkılaştırmanın ikinci turuna mesafeli durabilir.

Ancak bölgedeki ekonomik gelişmeler destekleyici olup, paralarının toplarlanmasını sağlayabilir. Doğu Avrupa paraları yıla volatil bir başlangıç yapmalarının ardından kapanma önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte Ağustos sonu itibarıyla kayıplarının çoğunu geri almıştı.

Viyana'da Raiffeisen Bank International AG Döviz analisti Sebastian Petric, "Bu yılın başında, koronavirüs kaynaklı ilk satış yaşanırken benzer bir tablo vardı. Şoklar gelir ve gider. Riskli paralarda yaşanan ikinci satış dalgası da muhtemelen etkisini yitirecektir. Orta ve doğu Avrupa paraları yıl sonuna kadar taban bulabilir." dedi.